Favoriterna höll i Ekenäs

Frisbeegolf Pasi Koivu och Vanessa Van Dyken segrade när den finländska eliten gjorde upp i en deltävling i Grip EQ-touren i Västerby under helgen. Koivus seger var helt ohotad, medan Van Dyken fick kämpa för sin.

Ekenäs IF:s frisbeegolfsektion arrangerade nu årets första deltävling i den finländska pro-touren. Totalt kommer man att göra upp i fyra deltävlingar runtom i landet.

– Och deltagandet är högklassigt, med ett undantag deltar alla finländska toppnamn här, sade Jan-Mikael Mikael Uusikylä, tävlingsledare och ordförande för EIF:s frisbeegolfsektion.

Man gjorde nu upp i tre rundor. På herrsidan tog Pasi Koivu en ohotad seger då han vann med 159 kast – sju före Janne Hirsimäki och Seppo Paju.

– Jag hade bra spel här. Puttarna fungerade hela tiden och det var det som lade grunden till segern, sade Koivu efteråt.

Välbekant bana

Det att Koivu vann i Ekenäs var kanske inte en så stor överraskning. Också när man gjorde upp i FM där för några år vann han – må så vara att det då var betydligt tätare.

– Jag har alltid tyckt om banan här i Ekenäs. Den passar mig bra, sade Koivu.

Pasi Koivu har flera år tillhört den finländska eliten. I fjol var framgången sämre, men nu är nu är han tillbaka och siktar på EM i Uleåborg senare i sommar.

– Den banan lämpar sig inte lika för mig som den här i Ekenäs, men visst har vi finländare en viss hemmaplansfavör där. Som bäst har jag varit fyra i EM, men nu hoppas jag på medalj och till och med på guld, sade Koivu.

Hemmaframgångar

Också EIF höll sig väl framme i herrklassen då Marcus Råberg och Niklas Stenroos båda gick ut åtta bland de åtta bästa på söndagen. Råberg kom till slut in på en delad sjätte plats med 172 kast.

– Jag har haft några tyngre säsonger, så det här var ett stort seg framåt. Nu lyckades jag spela jämnt hela tiden och även om det kom några missar kunde jag parera dem. Sedan finns det förstås alltid kast man grämer sig över, sade Marcus Råberg som delade den sjätte platsen med bland annat den forna EIF-spelaren Dick Lampinen.

För Niklas Stenroos blev det till slut en delad tionde plats. Till Råberg skilde ett kast.

– Jag får nog vara ganska nöjd trots allt. Det här motsvarar väl ungefär min nivå, sade Niklas Stenroos.

Spännande i damklassen

Medan Pasi Koivu var klar etta på herrsidan blev det mera spänt bland damerna. Vanessa Van Dyken, hemma från San Diego, höll undan till slut, men skillnaden till löftet Henna Blomroos blev slutligen bara ett kast.

– Det här var en seger jag värdesätter väldigt högt. Det var en bra tävling och jag stortrivdes, sade Van Dyken efteråt.

Vanessa Van Dyken har en gedigen bakgrund inom frisbeegolf. Nu har hon kommit till Finland och hävdar sig minst sagt väl i konkurrensen.

– Nivån här är verkligt hög. Jag har inga större mål för den här säsongen, utan vill närmast förbättra mitt spel, sade hon.

Bra tävling

Totalt gjorde man upp i sex klasser i Ekenäs. I veteranklasserna höll sig EIF väl framme då Björn Lindholm var trea i klassen för över 60-åringar.

I 50-årsklassen delade EIF:s Ari Österlund och Mikael Sundman den fjärde platsen och samma placering nådde Patrik Ekström i 40-årsklassen. Där gick segern till Ville Piippo som bland annat hann kasta en hole-in-one på söndagen och dessutom göra ett riktigt prydligt slutresultat på 174 kast.

För EIF var helgen också det största tävlingsarrangemanget för i år. Sektionen har också i övrigt fått en bra start på året.

– Det som är roligt är att vi fått med många nya spelare. Vi har jobbat för det, men samtidigt har ryktet spridit sig och det är förstås roligt, sade Jan-Mikael Uusikylä.

Resultat:

Herrar: 1) Pasi Koivu LDG 158, 2) Seppo Paju 7k 165, 3) Janne Hirsimäki NFS 165, ...6) bl.a. Dick Lampinen 7k 172 och Marcus Råberg EIF 172, 10) bl.a. 10) Niklas Stenroos EIF 173

Damer: 1) Vanessa Van Dyken USA 207, 2) Henna Blomroos RF 208, 3) Jenni Eskelinen OFS 212