Favorit i repris: dundersuccé har premiär i Karis

Till början. Jerry Wahlforss, som spelar huvudrollen i ÅST:s turnépjäs Främlingen, började sin teaterbana på Tryckeriteatern i Karis. Bild: Lina Enlund

En av världens roligaste komedier. Så beskriver skådespelaren Jerry Wahlforss Åbo svenska teaters största turnépjäs på många år.

I januari är det premiär för Åbo svenska teaters turnépjäs Främlingen på Tryckeriteatern i Karis. Teatern fick en dundersuccé med pjäsen för trettio år sedan, då under namnet Kom igen, Charlie. Nu önskade skådespelarna en repris.

– Det är en klassisk komedi som har varit en enorm succé redan länge. Det måste finnas något magiskt i en pjäs som står sig så länge, och den här texten är suverän, säger huvudrollsinnehavaren Jerry Wahlforss.

– Dessutom har den blivit aktuell igen i och med Donald Trump och den högervåg som nu sveper genom Europa.

Genialiskt upplägg

Främlingen handlar om en man som åker till ett pensionat för att vila upp sina nerver. Pensionatet ligger i vad som kunde vara Donald Trumps kärnområde, redneck country par extraordinaire. Där utger han sig för att vara en utlänning som inte förstår ortens språk. Det leder till att folk öppnar sig för honom, då de tror att han inte förstår vad de säger.

– Han skapar sig en ny personlighet, börjar bygga upp sig på nytt. Och sen börjar han styra de andra människorna på pensionatet.

– Greppet är verkligt genialiskt! Samtidigt som pjäsen är riktigt rolig finns hela tiden den underliggande politiska verkligheten där. Det är en pjäs som både roar och oroar, säger Åbo svenska teaters regionproducent Jan Lindroos.

Ansvar för proffsteater i Västnyland

Att premiären blir just i Karis känns extra bra för Wahlforss.

– Det var där jag tog mina första stapplande steg inom teatern för 22 år sedan, då jag spelade i George Orwells Djurfarmen.

– Men viktigare än så är att Åbo svenska teater är en regionteater och det är vår uppgift att föra ut proffsteater i regionen. Det är viktigt att vi också markerar det genom att ordna premiärer utanför vårt teaterhus.

Efter premiären turnerar Främlingen i Västnyland, Åboland och Åland fram till april. Parallellt ges pjäsen på stora scenen på Åbo svenska teater, också det ett faktum som är ovanligt för en turnépjäs som vanligen visas på studioscenen.

– Det är den största turnépjäs vi haft. Hela vår fasta ensemble och några till deltar i produktionen. Vi är sju skådespelare på scen och tre tekniker, säger Lindroos.

17. 1 och 19.1 Tryckeriteatern, Karis.

5.2 och 6.2 Brankis, Hangö.

13.2 Malmåsa, Prästkulla.

8.3 och 9.3 Seminarieskolan, Ekenäs.

Mer läsning