Fart och fläng på Ekenäs första backbilstävling

Evenemangsdebut. Ekenäs första backbilstävling ordnades i dag, lördag. Bild: Märta Nummenmaa

Många kom för att titta då lådbilar i alla dess former åkte ner för Skillnadsgatan i Ekenäs i dag. Tolv bilar med både yngre och äldre förare tävlade.

Backbilstävlingar i sig är inte ett helt främmande koncept i Västnyland. Tidigare ordnades ett motsvarande evenemang i Karis, men då de tog slut bestämde sig bland annat Henry Ericsson för att ta över.

– Jag var med ett lådbilsrally i Kimito i några år, men det evenemanget lades ner år 2014. Mitt barnbarn deltog år 2012 med en lånad bil och sedan byggde vi en egen och ännu bättre bil för att delta följande år, säger han.

Ericsson ville få användning för lådbilen som byggdes åt barnbarnet och började fundera på att ordna backbilstävling i Ekenäs.

– Jag diskuterade tillsammans med Johan Ljungqvist och han tände på idén. Vi tog sedan kontakt med Sebastian Karjalainen på Sparbankens bostadsförening och han är orsaken till att vi just är i den här delen av Ekenäs och ordnar Raseborgs Grand Prix. Mia Enberg har också varit med och fixat, säger Ericsson.

Snabbaste och snyggaste bilen vinner

Tävlingarna hade två klasser: barn under 15 år och en annan grupp med 15+. Deltagarna skulle åka nerför en bana en åt gången och den som var snabbast i mål vann. Tävlingsbanan startade vid Slottsbacken, följt av en tvär kurva till höger mot Skillnadsgatan. Målet fanns utanför M-Market centrum.

– Man fick åka två gånger för att försöka få den bästa tiden, säger Ericsson.

Publiken fick dessutom välja sin favorit och rösta fram det snyggaste ekipaget.s

För att en tävling ska fungera krävs regler. Bilen ska vara en viss längd och får högst ha en vikt på 184 kg, föraren medräknad. Föraren måste använda hjälm och handskar och i lådbilen får det finnas högst en förare och en eventuell passagerare.

– Något som dessutom är väldigt viktigt är att bilen har fungerade styrning och bromsar. Om bilen inte har det får man inte vara med, säger Ericsson.

Ivriga lådbilsförare

De flesta som deltog i racet var västnylänningar. En som hade kommit till Ekenäs från Esbo för att köra var Wilton Riska. Han tävlade med lådbilen Röda pilen.

– Jag har varit med i backbilstävlingar som det här tidigare, men då satt jag i bilen som passagerare. Den här gången kör jag och satsar på guld, säger han.

Riska och lådbilen Röda pilen var först ut under tävlingen. De klarade sig mycket bra med en tid på ungefär 27 sekunder. Röda pilen med föraren Elvin vann barnens tävling då han hann i mål på cirka 26 sekunder.

Från Ekenäs deltog Eddie Westerlund och Melker Lindholm med lådbilen The Black Pearl. Tävlingen var deras första backbilstävling.

Hur kom ni på idén att delta?

– Vi ville testa på att köra lådbil helt enkelt och hade inte så mycket annat att göra så vi började bygga ihop en lådbil för ungefär en månad sedan, säger Westerlund.

– Det är jättekul, tillägger Lindholm.

Han och Lindholm har fått hjälp med byggandet av lådbilen, bland annat av Westerlunds pappa. De säger att det svåraste med att bygga en lådbil och att köra den är att få till stånd bra bromsar och styrning.

– Man får satsa på att köra så rakt som möjligt och så är det viktigt att ha mycket vikt i bilen och stora däck skulle jag säga, säger Westerlund.

Lådbilen The Black Pearl röstades fram till den snyggaste lådbilen.

Inte första och sista gången

Många kom för att heja och spana in den spännande tävlingen. Heidi Hafren-Holmberg besökte evenemanget tillsammans med sina döttrar Edith Holmberg och Astrid Holmberg.

– Det är lördag och vi tänkte att vi skulle gå ut på stan och kolla lite, men det var en stor överraskning att det fanns så här mycket att göra under evenemanget, säger Hafren-Holmberg.

Ingen av dem sysslar med lådbilar på sin fritid, men tycker att det är intressant att följa med tävlingen. Edith och Astrid Holmberg var däremot mer intresserade av något annat än lådbilarna.

– Det roligaste är att det finns en trampolin här, säger Edith.

En av evenemangets arrangörer och initiativtagare, Henry Ericsson, är mycket nöjd med evenemanget.

– Vi är väldigt glada över att så många sponsorer var här och att vi kunde ha hoppslott och annat trevligt på plats också, säger han.

Han säger också att det här inte är sista gången Raseborgs Grand Prix ordnas.

– Planen är helt klart att fortsätta ordna det här evenemanget, säger Henry Ericsson.

Barnens tävling

1. Elvin / Röda pilen, Ekenäs, 26.686

2. Wilton / Röda pilen, Esbo, 27.806

3. Adrian / Augustinatten, Ekenäs, 31.466

De vuxnas tävling

1. Sami / X2 Karelia, Billnäs, 25.567

2. Jari / X2 Karelia, Billnäs, 26,091

3. Pasi / Lojo Predator, Lojo, 31.036

Mer läsning