Färgglad och rolig Alice

Spelglädje. Det är mycket som ska klaffa då en teaterproduktion sätts upp. I fredags fick ensemblen en donation av Odd Fellow logen nr 6 i Raseborg. De två kostymklädda herrarna som överräckte bidraget heter Tommy Högström och Jan-Henrik Stenvall.Bild: Emilia Nyberg

För fjärde året i rad sätter Teater Magnitude upp en pjäs. I år spelar man Alice i Underlandet på Tryckeriteatern i Karis.

– Alice i Underlandet har många spännande karaktärer. Det är både intressant att titta på och medverka i pjäsen.

Det säger producent Emilia Nyberg då hon berättar om årets pjäs som Teater Magnitude sätter upp.

Sagan är baserad på Lewis Carrolls barnbok som handlar om den lilla flickan Alices äventyr i en värld som strider mot all logik.

Regissören Emma Kullberg har skrivit manus för pjäsen i Magnitudes tappning.

– Trots att det är över en 100 år gammal saga finns där aktuella saker, till exempel om hur man ska bemöta främlingar och sådant man inte förstår sig på, säger Emilia Nyberg.

Hon utlovar en färgglad och rolig pjäs. Rollen som Alice är krävande. Men i teaterensemblen fanns många hugade som ville ta sig an huvudrollen. Då löste regissören det på ett elegant sätt.

– Pjäsen har fem huvudrollsinnehavare. Emmas tanke är att Alice har olika dimensioner, hon förändras i Underlandet. Det är en ganska stor roll och därför är det bättre att dela på den. Och i Underlandet kan vad som helst hända, så det är ganska logiskt.

Sångerna som hörs i pjäsen är skrivna enkom för produktionen av Carolina Wendelin.

Stort maskineri

Teater Magnitude arrangeras av föreningen De Utvecklingsstördas Väl i Västnyland. Övningarna har pågått sedan september, det är en lång process som kulminerar i fem föreställningar i maj på Tryckeriteatern i Karis. Till teaterensemblen på cirka 20 personer hör teaterarbetare både med och utan funktionsvariation.

Det är ett stort maskineri som ska klaffa för en lyckad produktion. Föreningens ordförande Åsa Krook är glad över att många organisationer valt att stödja Teater Magnitude i år. En av dem Odd Fellow-logen nr 6 i Raseborg.

Vid generalrepetitionen i fredags överräckte Tommy Högström och Jan-Henrik Stenvall en donation på 1 000 euro.

– Vi försöker då vi har möjlighet att stödja yttre välgörenhet. DUV ger en meningsfull fritid åt personer med funktionsnedsättning. Vi tycker att de inte blir tillräckligt sedda, alla är värda att bli sedda, säger Tommy Högström.

Jan-Henrik Stenvall säger att föreningen riktar sitt stöd till barn och unga.

– De är vår framtid.

Teater Magnitude

Premiär 12.5 klockan 16, övriga föreställningar 15.5 klockan 18, 17.5 klockan 18, 19.5 klockan 16 och 20.5 klockan 16. Alla föreställningar ges på Tryckeriteatern i Karis.