Färg i den tillfälliga gångbron

Inga vanliga fyrkanter. Maria Sundell förbereder arbetet så att alla kan komma och fylla väggarna i gångbron med konstverk. Klotter och opassande bilder kommer att täckas över. Bild: Mette Bergh

Karis får ett tillfälligt konstverk som binder samman invånarna. Alla får hjälpa till med att måla gångbron över järnvägen.

För alla som känner sig en smula kreativa gäller det att ta pensel och målarburk i handen och vandra till Karis tågstation. På den tillfälliga gångbron som går över tågspåren medan den nya järnvägsbron byggs har Lilla Luckan i Karis startat ett måleriprojekt.

– Vi gör färdiga ramar i olika former, sedan får man välja en form och måla sitt motiv innanför ramen, säger Pamela Andersson på Lilla Luckan.

Hon, Maria Sundell och Mia Lindström är i full gång med att förbereda sommarens konstprojekt för hela familjen. Tanken är att konst inte måste vara för evigt utan att det blir en rolig grej där medan gångbron är där.

– Vi har hittat mycket inspiration på internet om diverse gatukonst, säger Sundell.

Det finns några få regler för målandet. Man ska hålla sig innanför sin ruta och bilderna ska vara snälla och barnvänliga.

– Det måste finnas någon poäng om man målar utanför ramen, till exempel om man målar en äppelkorg och sedan har ett äpple fallit ner, säger Sundell.

De vill göra vacker konst som passar in och hoppas på många fina bilder. Det finns många ramar på barnvänlig nivå så att barn kan sitta på golvet och måla sina bilder.

– Vi hoppas att väggarna fylls med glada bilder av till exempel djur, växter och självklart tåg som på något sätt symboliserar platsen och Karis, säger Andersson.

De hoppas att även riktiga konstnärer och graffitimålare kommer och målar på väggen. Ramarnas former är inspirerade av formerna i Lilla Luckans logo och projektet har fått mycket stöd i staden.

– Både VR, Raseborgs stad och Barnkulturcentret har varit väldigt positiva till projektet och lokala K-Rauta har sponsorerat oss med målfärg, säger Andersson.