Färdas Fiskars runt – var som helst

Uppifrån. 60 meter ovan mark ser allt litet annorlunda ut, så även Fiskars. Johan Ljungqvist på Multifoto har på uppdrag av Fiskars Village gjort en virtuell resa över Fiskars. Elisabeth Blomqvist förevisar VR-glasögonen. Bild: Lina Enlund

Den 19–22 januari ordnas resemässan i Helsingfors och då är bland annat Fiskars Village med för att marknadsföra brukssamhället Fiskars. Nyaste nytt är att man på mässan kan besöka Fiskars virtuellt.

Nordeuropas största evenemang inom resebranschen, Resa 2017, ordnas den 19–22 januari i Mässcentret i Helsingfors.

I år presenterar Visit Raseborg ett urval av Raseborgs bästa besöksmål på den stora temaavdelningen Finlands skärgård. Det är en gemensam satsning där Finlands unika skärgårdsdestinationer presenteras i samarbete med bland annat Åland, Åbo, Kimitoön och Salo.

Raseborgs stads turistbyrå delar monter med grannstaden Hangö och med Fiskars Village.

Virtuell resa i Fiskars

Fiskars Village har i år en nyhet som man tror att man är ensam om på mässan.

– Vi har samarbete med Johan Ljungqvist på företaget Multifoto som gjort en virtuell tur i Fiskars. Med hjälp av VR-glasögon kan besökaren i vår monter göra en virtuell resa genom Fiskars bruk, säger Elisabeth Blomqvist, marknadsföringskoordinator vid Fiskarsbolaget.

Förkortningen VR i ordet VR-glasögon, kommer från engelskans virtual reality som på svenska betyder virtuell verklighet. Och upplevelsen är hisnande, det får man tillstå. Det känns faktiskt som om man flyger. Med hjälp av glasögonen åker man runt i Fiskars och iakttar byn ovanifrån, på 60 meters höjd. Då man vänder på huvudet förflyttas man, tittar man snabbt neråt är risken för svindel överhängande.

– Om man fokuserar på vissa givna pilar kan man sedan ta sig framåt i samhället. I den här versionen har vi inte information om de olika byggnaderna i bruket, mer än namnet på en del, men det kommer att finnas klickbara ord i den version som senare läggs upp på Fiskars Villages webbplats, säger Johan Ljungqvist.

Hundratals bilder hopfogade

Han knäppte hundratals bilder i Fiskars i augusti i fjol med sin multikopterkamera. Dessa har sammanfogats till 360 graders panoramabilder – en virtuell verklighet som man alltså kan besöka i montern på mässan.

– Det här är ett nytt sätt att synliggöra och marknadsföra en ort, säger Johan Ljungqvist.

– Det har vad vi vet inte gjorts tidigare i Finland, säger Elisabeth Blomqvist.

Johan Ljungqvist tycker det är roligt att vara en föregångare genom att jobba med den senaste tekniken – och att det finns företag som Fiskars Village som vågar satsa.

– Jag tycker kombinationen av hightech och det att Fiskars bruk grundades 1649 är intressant, säger Elisabeth Blomqvist.

Kan fyllas på

Den version som visas på mässan är som sagt en grundversion. Till den kan fogas allt möjligt:

– Man kan fylla på med nytt innehåll efter hand, säger Johan Ljungqvist, som via sitt företag också samarbetar med bostadsförmedlingar.

Utöver Fiskars bruk presenteras på resemässan också andra sevärdheter i Raseborg. Däribland Ekenäs skärgårds nationalpark inklusive Jussarö och Ekenäs naturum, Ekenäs gästhamn och Bromarv skärgårdshamn. Också Visit Southpoint Finland och konferenscentret Calliola lyfts fram.

Havsbad och museum

Hangö å sin sida ska bland annat presentera havsbadet som öppnar ännu i år.

– Men också det nyrenoverade Frontmuseet. Och förstås presenterar vi olika evenemang som ordnas i sommar, säger Ilse Klockars på Hangö turistbyrå.

Ingå deltar inte i resemässan, utan har i stället prioriterat båtmässan som hålls den 10–19 februari.

Resemässan är öppen för turistbranschens representanter torsdagen den 19 januari klockan 9–19 och för allmänheten fredag klockan 10–20 och lördag–söndag klockan 10–18.

Den som inte har möjlighet att besöka mässan men ändå är nyfiken på den virtuella resan över Fiskars har i sommar chansen att ta del av den vid informationsstället vid torget i Fiskars i samband med olika evenemang.

På mässan förevisar Raseborgs stad också en videofilm som Johan Ljungqvist gjort i syfte att marknadsföra stadens unika skärgård.

Tilläggsuppgifter på Matkamessut.fi

Mer läsning