Fängelse för bedrägeri och inbrott hos Emmaus

Tre män – 36, 39 och 46 år gamla – har dömts till fängelsestraff, den yngsta för inbrottet i Emmaus-Westerviks butik i Ekenäs i april 2015 samt för bedrägeri. De två äldre har dömts för bedrägeri och penningtvätt.

En 36-årig man har dömts till ett års fängelse för stöld och grovt betalningsmedelsbedrägeri. Han bröt sig in i föreningen Emmaus-Westerviks butik i Ekenäs genom att slå in ett fönster med yxa. I affären har han brutit upp ett kassaskåp och tagit kontanter till ett värde om 1 500 euro samt föreningens nätbankskoder.

Koderna har 36-åringen tillsammans med en 39-åring och en 46-åring sedan använt och inalles fört över 36 900 euro från Emmaus konton till olika konton de själva eller bekanta disponerat. Den här penningtvätten har pågått mellan den 13 och 20 april 2016.

Utöver fängelsestraffet ska 36-åringen ersätta OP Försäkringar Ab med nästan 30 500 euro jämte räntor och andra ersättningar. Han ska också ersätta Emmaus med 600 euro för en självrisk föreningen betalt till sitt försäkringsbolag. En summa på 4 000 euro ska han solidariskt ersätta tillsammans med den 46-åriga mannen.

46-åringen å sin sida döms dessutom till fängelse i fyra månader för grovt betalningsmedelsbedrägeri och penningtvätt. Den 39-årige mannen döms till åtta månader fängelse, likaså för grovt betalningsmedelsbedrägeri och penningtvätt. 39-åringen ska därtill tillsammans med 36-åringen ersätta OP Försäkringar med 26 650 euro plus räntor.

Andelsbanken Raseborg har ersatt Emmaus för den ekonomiska skada föreningen lidit och OP Försäkringar har i sin tur ersatt banken.

Mer läsning