Nord Stream hittade vrak och bombplan

De miljökonsekvensutredningar som Nord Stream 2 utfört har även lett till upptäckten av nya kulturhistoriska fynd i Östersjön.

Fynd. Bombflyget av typen Douglas A-20 Havoc som Nord Stream 2 hittat i samband med sina miljöutredningar ligger fortfarande på havsbottnen i ett stycke.
16.05.2017 06:48 UPPDATERAD 17.05.2017 13:28
Förutom en stor mängd ammunition, minor, bomber och granater från de två världskrigen finns mycket annat historiskt material på Östersjöns botten. Nord Stream har stött på helt nya fynd under sin miljökonsekvensbedömning av det 44 000 kvadratmeter stora område man ska bygga gasrören på.
– Då vi fotograferade havsbottnen för dragningen hittade vi också två över 100-åriga fartygsvrak och två objekt från andra världskriget, säger Antti Lepola, miljökonsult från företaget Ramboll.
Ett av objekten från andra världskriget är ett bombflygplan av typen Douglas A-20 Havoc, även kallat DB-7.
Enligt Nord Stream är flyget i gott skick. Flygplansmodellen tillverkades som bombflygplan i USA under andra världskriget, men användes även av britterna och av Sovjetunionen genom de allierades leasing-program.

Vraken bevaras

Nord Stream vill inte uppge var planet ligger, men samarbetar med Museiverket i frågan.
Dessutom har Nord Stream hittat ubåtsnät, som användes i samband med minspärrar för ubåtar under andra världskriget. De finns delvis på området där gasrören ska dras men påverkas enbart delvis av dragningen. De övriga fynden påverkas inte alls.
– Det närmaste ligger 58 meter bort så även det kan bevaras, säger Lepola.
Objekten har utvärderats av marinarkeologer i samarbete med Nord Stream. Nord Stream har även i övrigt samarbetat med staten. Allt material man samlat om havsbottnen överräcks till staten och är till majoriteten publikt. Nord Stream erbjuder därtill en karttjänst på nätet över vad man annat hittat på bottnen.

ANDRA LÄSER