Faces uppmärksammar Nelson Mandelas födelsedag

Program för alla. Börje Mattsson och Anna Luhtasela säger att det finns någonting för alla under årets Faces festival. Bild: Patrik Lindström

Festivalen Faces närmar sig och i år ordnas den i Karis centrum som en öppen stadsfestival. Själva festivalen går av stapeln den 27-29 juli men på onsdagen ville ändå festivalen uppmärksamma Nelson Mandelas 100-års dag.

Festivalchefen Börje Mattsson förklarar att Faces ville lyfta fram Nelson Mandelas födelsedag eftersom världssituationen för tillfället är så komplicerad och Mandelas exempel är viktigare än någonsin förr.

- I den politiska situation som råder tycker jag att det är friskt att ta upp Nelson Mandela. I dagens läge ser vi så mycket negativt uppförande som exempelvis rasism av både helt vanliga människor men även av ledare, säger han.

Faces valde att uppmärksamma Mandelas födelsedag genom en fest dit alla var välkomna. Den som ville fick uppträda med exempelvis poesi eller musik och även Sydafrikas ambassadör Carmine J Smidt var på plats.

- Vi fick tag på ambassadören först på tisdagen så allting med henne ordnades väldigt snabbt. Hon blev ändå jätteglad och sa att hon såklart skulle komma, säger Mattsson.

Det här var inte den första gången som Faces lyfte fram Nelson Mandela. Året han blev sjuk arrangerades festivalen kring samma tid och det året blev temat för Faces just Nelson Mandela.

- Vi bestämde då att vi ska ha sjukt roligt på festivalen och föra ett jätteliv. Vi skulle sjunga och spela med sådan frenesi att den glada och positiva kraften skulle nå ända fram till hans sjukbädd, berättar Mattsson.

Årets fest fokuserade också på det positiva.

- Vi ville inte uppmärksamma honom med gråt och tandgnisslande. Han hade ett långt och fint liv, så vi ville fira det på ett glatt och positivt sätt. Konserten som avslutar Faces på söndagen håller vi nog också till hans ära.

Nytt koncept

Anna Luhtasela som är festivalkoordinator för Faces berättar att man i år ville ordna festivalen på en plats dit människor har lätt att komma. I år behöver man inte heller köpa dagsbiljett till festivalen, utan om man bara vill se en konsert så är det möjligt att enbart köpa en biljett till den.

- Festivalområdet är gratis men konserterna kostar. Ingen av dem går ändå på varandra så om man vill se alla konserter har man möjlighet till det, berättar Luhtasela.

Nytt för i år är också att mera finsk kultur lyfts fram.

- Det kommer exempelvis att säljas mera typisk finsk mat så som siklöja, plättar och korv. Olika sidor av finsk musikkultur kommer även att uppmärksammas, säger Luhtasela.

Förberedelserna inför festivalen har också gått bra. Något som Luhtasela och Mattson tackar Raseborgs stad för.

- Raseborgs stad har varit otroligt samarbetsvilliga. Därför har alla förberedelser gått så bra. Varje år brukar det dyka upp något problem, men det har inte hänt ännu i år, säger Mattson.

På festivalen i år kommer bland annat rapartisten Paleface's och folkmusikgruppen Värttinäs gemensamma konsert att vara en höjdpunkt. Om inte den konserten faller en i smaken så kan man exempelvis gå och se på Chaos lab HKI som spelar elektronisk musik på Folkets hus. Mattson önskar att alla ska kunna känna sig hemma på årets Faces.

- Vi hoppas att det blir en sjuttons trevlig och öppen festival!

Mer läsning