Faces sörjer världsläget, firar mångfald

ENGAGERADE. Koordinator Eeva Palmén, festivalchef Börje Mattsson och informatör Petteri Enrot ordnar Faces i år. Bild: Elsa Kemppainen

Festivalen Faces bjuder på en om möjligt ännu större mångfald artister i år. Festen i Fiskars firas i början av augusti.

Under vilket tema årets festival går är ännu oklart – världen förändras så snabbt att det får bestämmas senare för att inte genast bli inaktuellt, säger Börje Mattsson och syftar på Sannfinländarnas dramatiska vara eller icke-vara i regeringen under den senaste veckan.

– Vi följer med vad som händer i Finland och i världen, säger Mattsson, mycket orolig över läget.

Klart är dock att inspiration kommer att hämtas från konserten One love Manchester, som ordnades efter att 22 besökare blev dödade under Ariana Grandes konsert i maj.

Positiv fest

Festivalen Faces fyller själv jämna 20 och ansluter sig till firandet av Finlands 100-årsjubileum. Börje Mattsson hoppas att kärleken till fosterlandet kunde visa sig som en öppenhet för världens mångfald i stället för murbyggande.

– Vi vill skapa en positiv och förenande fest.

Mångfalden får blomstra och olika kulturer lyfts upp. Artisterna representerar många olika etniska och religiösa bakgrunder.

– Vi har romerna Anette Åkerlund Ensemble, och ett samiskt och ett finsk-ugriskt inslag, klezmer-gruppen Sheine Ite som är ett fantastiskt liveband, exemplifierar Mattsson som lyssnat igenom en mängd olika artister i jakt på den perfekta helheten.

Från visa till hårdrock

En lång lista artister bjuder på mångsidiga tongångar. Ryska Iva Nova bidrar med tunga melodier, Saïsba med afrofusion och Ilmoi med nordisk tradition. Den samhälleliga trubaduren Sami Kukka står för en nostalgisk fläkt från fredsrörelsen och Mikko Perkoila representerar arbetarrörelsen. Bandet Asylum seekers fortsätter negativa uppehållsbeslut till trots.

Också finlandssvenska krafter medverkar, Mattsson är på jakt efter västnyländska spelmän och dansare för en uppsättning. Skärgårdsvisor av Risto Tammilehto höjer sommarfaktorn ytterligare.

Organisationen Lyhty, som arbetar för personer med intellektuell funktionsnedsättning, deltar med schlagergruppen Taikasydän. Festivalens samarbete med föreningen har tidigare lett till inget minde än en plats i Eurovisionsfinalen.

– Punkgruppen Pertti Kurikan nimipäivät fick sin början på Faces.

Tar betalt

Mat, verkstäder, hantverk, dans, teater och barnprogram hör sedvanligt festivalen till. I fjol ställde ett alltför stort gratisutbud till det för biljettförsäljningen, och i år har arrangörerna löst problemet genom att göra hela festivalen avgiftsbelagd – vi lever trots allt i ett kapitalistiskt samhälle, säger Mattsson.

– Målet är att sälja tvåtusen biljetter, i fjol blev det lite färre.

Ordnas 4–6.8 i Fiskars.

Iva Nova från Ryssland, Eric's Groove från Sverige, Zambia Vocal Collection från Zambia och Obi Phrase & Band från Slovenien är några av årets artister.

Info på www.faces.fi

Mer läsning