Faces lyckat men olönsamt

Veteraner. Tuomari Nurmio & Folk Liisa uppträdde på lördagskvällen. De har spelat folk tillsammans sedan 70-telet. Bild: Nora Eränpalo

Många besökte Faces i Fiskars, men bara hälften betalade för nöjet.

Över 3 000 personer besökte festivalen Faces i Fiskars under veckoslutet – men största delen tog bara del av de gratis evenemang som pågick utanför festivalområdet.

I övrigt gick allting över förväntningarna under veckoslutet på den mångkulturella festivalen.

– Allt fungerade över förväntningarna, säger Börje Mattsson som beskriver det gångna veckoslut med idel lovord.

Det enda problemet var att de flesta lät bli att köpa biljett och tog del bara av programmet som ägde rum utanför det inhägnade festivalområdet. Programmet som var tillgängligt gratis bestod bland annat av hantverkarstånd, frivilligorganisationers verksamhet och uppträdanden på en scen.

Det här gjorde att ekonomin inte höll och festivalen gick på minus. Inför nästa år planerar Mattsson en strängare policy där största delen av programmet sker på området du måste betala för att komma in på.

Området som är gratis måste minskas eller tas bort helt, säger Mattsson, nu blev det för mycket av det goda.

– Jag skulle gärna fortsätta som nu men vi kan inte medvetet begå ekonomiskt självmord, säger Mattsson som är besviken och överraskad över den ekonomiska förlusten.

De frivilligas insats en framgångssaga

I övrigt fungerade Fiskars enligt arrangören utmärkt som plats för festivalen och förhandlingarna kring fortsättning för nästa år är redan i gång.

– Det blev en glad fest för personer i alla åldrar.

Mattsson berömmer speciellt de frivilligas insats i festivalordnandet som "en framgångssaga". Sammanhållningen blev stark bland de medverkande. Artisterna, med Pertti Kurikan Nimipäivät och Arja Saijonmaa och Paleface i spetsen, var lyckade bokningar.

– De berörde publiken, säger Börje Mattson som själv berördes djupt av uppträdandena.