Faces Festivalen betonar miljökrisen och utrikespolitik

Arrangör med moderator. Arrangör Börje Mattsson (t.v.). Kaj Kunnas (t.h.) kommer att moderera den utrikespolitiska debatten på Faces Festivalen. Bild: Sofia Ekebom

Faces festivalen som får sin kickstart den 26 juli har bland annat Sierra Leones kulturminister på besök. Under festivalen utlovas grekisk, arabisk, latinamerikansk och afrikansk musik att dansa till.

Festivalen Faces har ordnats sedan 1998. Årets tema är Face the Earth och festivalen hålls i parken intill Restaurang KW. Tanken är att utvidga och förnya Karisnatten med hjälp av festivalen Faces.

Aktuella teman centrala

Arrangören Börje Mattsson kallar festivalen för unik och berättar att temat genomsyrar hela programmet.

– Vi har tagit fram det som är mest aktuellt just nu; miljökrisen, jämlikhet, metoo-rörelsen, flyktingar och Afrika, säger Mattsson.

Utrikespolitisk debatt

På festivalen kommer det att för första gången ordnas en utrikepolitisk debatt som går under rubriken Hållbar mänsklig framtid? Debatten, där bland andra utrikesminister Pekka Haavisto och riksdagsledamot Hussein Al-Taee deltar, modereras av Kaj Kunnas.

– Vi tycker det är en mycket fin grej att Al-Taee avslutar sin sjukledighet, säger Mattsson.

Utställningar och filmfestival

Barbara Savolainens sommarutställning Talk III öppnas 26 juli klockan 17. Dess öppnande innebär även Faces officiella öppnande. Kaj Stenwalls sommarutställning på galleri Fokus på Centralgatan pågår till 31.7.

På festivalen kommer även filmerna Sagan om sjön (2016), och Natursymfonin (2019) av Marko Röhr att visas på Marko Röhr-filmfestivalen.

Sierra Leone delegation

En delegation ledd av Sierra Leones kulturminister Memunatu B. Pratt kommer att besöka Faces-festivalen. Syftet är att diskutera kultur och turism.

– Afrika vill skapa kultursamarbete och således stabilisera sin situation och sin ekonomi. Målet med initiativet är att det skapas en Finland- Sierra Leone kultur och turismcentrum. Det här är det första steget för att diskutera kring det här, säger Mattsson.

Dessutom kommer en artistgrupp från Sierra Leone på 7–8 personer, berättar Mattsson.

Mattsson säger även att regeringsprogrammet lyfter fram att Finland bör stärka sin roll och sitt samarbete med Afrika.

Mer läsning