Faces bjuder på digert program

Bilden är från år 2010, då Faces arrangerades i Gumnäs i Pojo. I år hålls festivalen i Fiskars. Bild: VN-arkiv/Kieran Stubbs

Festivalen som i år hålls i Fiskars tar en nystart och samlar många kända artister.

Festivalen Faces som i år tagit benämningen Faces Reborn – den nyfödda festivalen – vill presentera ett nytt koncept med nytt innehåll.

Evenemanget hålls den 6–7 augusti i Fiskars, och bjuder där på tre olika scener, hantverks- och matbasarer, områden för dans och teater, ett eget område för barnens festival Small Faces, rullstolsdans, poesi, graffitimålning, en cypriotisk byfest och mycket mera.

Nurmio, Paleface

Listan med artister är diger. Publiken får lyssna på bland annat Hannu "Tuomari" Nurmio och Folk-Liisa, Paleface, Edu Kettunen, Iron Country Sisters, Valma Varsinaiset, Iloiset tytöt, N.A.S.U. och Rivermouth Ravens.

Mikey General & Band från Jamaika och senegalesisk-finländska Es-Ow Ridail band uppträder också.

– Vi kan bjuda på ett av de mest högstående programmen vi någonsin haft, säger festivalchefen Börje Mattsson.

– Vi har jobbat lite annorlunda i år. Nu får vi ihop program som bildar egna helheter.

– En annan sak är att vi arbetar mot bakgrunden av den nya situationen i landet, säger Mattsson och förklarar att den stora mängden asylsökande är en resurs som också Faces vill presentera.

Inga stora pengar

Santtu Karhu ja talvisovat som representerar Ryssland och ensemblen Svjata Vatra från Ukraina och Estland levererar intensiv rock. Sierraleonska Obi Phrase hör också till Faces-artisterna.

Många fler än de nämnda uppträder.

– Den här gången har vi själv kontaktat vissa namn, säger Mattsson och tillägger att alla informerats om att något stort gage inte är att vänta.

Det har inte fått artisterna att tacka nej.

– Alla har visat ett stort intresse för att komma på Faces.

Mattsson säger att festivalen har ett gott rykte.

– Därför har det varit möjligt att få med alla de här artisterna.

För samman folk

Festivalen har en given uppgift, säger Mattsson.

– Vi vill vara en motkraft till den negativa samhällsutvecklingen och de negativa stämningar som vi tyvärr kunnat känna överallt just nu.

Faces ordnas nu för 19:e gången. Årets motto är Frihet, jämlikhet och brödraskap. Det är Kulturföreningen Etnokult som står bakom festivalen.