Välgörenhetsbalar blev storsuccé

De olikfärgade höbalarna har tagit våra åkrar med storm. Rosa och ljusblåa balar har samlat in över 25 000 euro till stöd åt cancerdrabbade.

Uppiggande. Konst av höbalar har synats på många åkrar i sommar. Här på Olle Biströms åker på Skåldö.
Mira Strandberg
13.10.2017 09:45 UPPDATERAD 13.10.2017 09:47
En av de jordbrukare som hoppat på trenden är Olle Biström. Femton rosa balar har fått roliga former på hans åkrar på Skåldö.
– Det har lite piggat upp folk. Det är min fru som har planerat konstverken och jag har förverkligat dem, säger Biström.
Ljusblåa balar, som samlar pengar för dem som drabbats av prostatacancer, har Biström ännu inte köpt men funderar på att pröva på dem nästa år.
– Det var nytt för i år så vi tog bara rosa. Visst är det bra med välgörenhet men tillika är det förstås ett försäljningstrick från företagets sida, säger han.

Uppmärksamma cancerfallen

Tre euro per rulle går till Cancerstiftelsen. Av den summan står Raisioagro, som säljer rullarna, för en euro, plasttillverkaren Trioplast för en rulle och jordbrukaren för en euro. I år inbringade kampanjen #hyvispaalit över 25 000 euro till stöd för cancerdrabbade . Totalt har den färgade balplasten samlat in nästan 35 000 euro. Plast till totalt 170 000 färgade balar har sålts.
– Jordbrukarna har en stark vilja att vara med och göra gott. Redan i fjol överträffade vi våra mål och i år nästan tredubblade vi insamlingen. Vi tror att många allvarligt sjuka får mera information och stöd tack vare hjälpen av finska lantbruksproducenter, säger Heidi Silvennoinen, som ansvarar för balkampanjen på Raisioagro.
Under sommaren utlyste företaget också en kampanj där jordbrukare uppmuntrades att göra konstverk av de olikfärgade balarna. Syftet var att utöver pengainsamlingen också fästa uppmärksamhet vid bröstcancer och prostatacancer. Vinnaren utsågs genom röstning på Facebook.

Ger kamratstöd

De insamlade medlen används till riksomfattande kamratstödsverksamhet för dem som drabbats av bröstcancer eller prostatacancer. Bröstcancerföreningens ordförande Anu Niemi är tacksam över de insamlade medlen.
– Vi har riktat medlen till att utbilda nya frivilliga för kamratstöd och till konstterapiläger. I år fokuserar vi speciellt på dem vars bröstcancer har spritt sig. I de kvällar som ordnas för dem med kronisk cancer finns alltid två utbildade frivilliga som själva genomgått sjukdomen. I en del av träffarna deltar också en psykoterapeut.
Föreningen för prostatacancer i Finland, Propos, upprätthåller elva grupper för kamratstöd med hjälp av insamlingsmedlen.
– Kampanjen Hyvispaalit är ett strålande bevis på det stöd som människor tillsammans kan ge dem som insjuknat och deras närstående. Att bli hörd är en viktig del av att återhämta sig från cancer. Bara den som gått igenom samma sjukdom kan ana hurudana frågor som rör sig i den insjuknades tankar, säger föreningens verksamhetsledare Kimmo Järvinen.

ANDRA LÄSER