Nya initiativ piggar upp sommaren

Hangös öga öppnas i juni, rock och blues ljuder i Ekenäs och i Ingå kan man segla Barösund runt. Det är några av nyheterna inför turistsäsongen.

En fyr för finländare. Fyren på Russarö, Hangös öga, har varit stängd för allmänheten.

– Människor har spontant tagit i saker och ordnat nya evenemang.

Det här säger Ilse Klockars på Hangös turistbyrå. Hon gläds över att staden på udden dels har etablerade evenemang som tennisveckan, Östersjö cup, teaterträffen och regattan, dels kan bjuda på nyheter.

Till de sistnämnda hör en ölfestival med öl från mikrobryggerier. Festivalen ordnas den 20 augusti. Samma helg ordnas Hangös första pridefestival.

Veckoslutet före det hålls Jazz, soul & food, ett evenemang som preliminärt är inprickat den 12–13 augusti. Tanken är att restauranger bokar in artister och att det hålls en konsert i stadshuset.

– Jag hoppas hela staden jazzar, säger Klockars.

En fyr för finländare

Två Hangönyheter ligger ute till havs. Russarös fyr, även kallad Hangös öga, har varit stängd för allmänheten och har varit i dåligt skick. År 2014 började Trafikverket rusta upp fyren och i sommar kan turister studera Hangös öga från insidan. Den första kryssningen från Hangö ordnas den 11 juni

Russarö hör till försvaret och är fortfarande i militärt bruk. De besökare som stiger i land på ön måste vara finländare.

Den bestämmelsen gäller inte på klippskäret Gustavsvärn, som ligger en bit därifrån. På ön finns ruiner från 1700-talet, en fyr från 1950-talet och ett hus där sirenskötare bodde förr i tiden.

Klockars berättar att den gamla skraltiga bryggan är förnyad. Denna sommar är det alltså lättare för både mindre och större båtar att angöra vid skäret.

Finlands fyrsällskap tar hand om sirenskötarens hus. Besökare är välkomna när flaggan är hissad.

Rock och toaletter

Grannstaden Raseborg har många årligen återkommande evenemang, bland andra Bruksrundan på motorcykel, Fiskars antikdagar och Ekenäs sommarkonserter.

Nytt för i år är Bossanova Blues & Rock, som hålls den 9–10 juli vid campingen i Ekenäs.

Vid Raseborgs slott spelas även i år teater, denna sommar är det musikalen Sound of Music som är på repertoaren.

I övrigt är det här en säsong av förberedelser på området. Ljuset kommer att flöda vid slottsruinen, som ska få både belysning och en ljusfestival. Men det sker först sommaren 2017, då Finland firar 100 år.

I slutet av denna sommar stöter besökarna på något mera prosaiskt, nämligen bygget av en ny servicebyggnad med bland annat toaletter.

Projektchef Aino von Boehm på Forststyrelsen berättar att belysningen är en del av det EU-finansierade projektet Lights on (på svenska Tänd ljuset). Hela projektet har fått över en miljon euro, Raseborgs andel är cirka 300 000 euro.

Målet är att utveckla turismen kring borgen. Man ska bland annat installera permanent belysning inne i och utanför slottet. Dessutom ordnas en tävling för att få en ljusinstallation som presenteras på ljusfestivalen 2017.

I projektet ingår också planer på att samarbeta med lokala företag för att ta fram nya produkter och tjänster för turister. Det ordnas kurser i produktifiering både i år och nästa år.

Produktifiering är enligt Terminologicentrum att paketera en tjänst tydligare.

Ute i skärgården kommer hammarslagen också att ljuda. VN skrev den 6.1.2016 om flera nyheter för båtturister, bland annat att den gamla sjöbevakningsstationen på Jussarö byggs om till inkvartering, och att både Baggö marina och Sommaröstrand utvidgar sin verksamhet.

Segla runt Barösund

I Ingå ordnas segeltävlingen Barösund runt. Det är en ny tävling som hålls den 6 augusti. Arrangör är en nygrundad segelförening som heter West Nyland Yacht Club. Dess kommodor är Magnus Vaenerberg.

Rutten är cirka 22 sjömil lång och målgången sker vid inloppet till Barösund. Den sociala biten av tävlingen sker på restaurang Scola.

I början av veckan var sju båtar anmälda.

En annan nyhet till sjöss är att de som vill till Storö butiksmuseum inte behöver pricka in en organiserad tur. De kan ringa direkt till Tryggve Henrikssons båttaxi och avtala om transport och guidning.

Fest på Wohls gård

Kyrkslätt har inte så många nya evenemang på kommande. En nyhet är att Volsnejdens ungdomsförening ordnar sin årliga sommarfest på Wohls gård. Kaj Nurmi från ungdomsföreningen berättar att man fortfarande planerar festen. Den ska hållas den 11 juni och är öppen för alla.

– Vi brukar ha kring 150 deltagare och räknar med flera nu när festen hålls på gården i stället för på Bygdebo, säger han.

En annan nyhet i Kyrkslätt är det triathlon-lopp som ordnas vid Långvik 18-19.6. Tävlingen är en halvdistanstriathlon som består av 1 900 meter simning, 90 kilometer cykling och 21 kilometer löpning. Evenemanget startar med Pasta party på hotell Långvik fredagen den 18 juni.

Slottsturistm i siffror

Forststyrelsen tog över skötseln av Raseborgs slott 2014 och lät samma år göra en undersökning av besökarna.

Hade 65 000 besökare 2014.

De flesta, 80 procent, var inhemska besökare från andra kommuner.

De besökte staden Raseborg i drygt 3 timmar, varav slottsbesöket tog knappt 2 timmar.

Besökarna använde 35 euro under sin tid i Raseborg. Det kan jämföras med att besökare till Kajaneborg med omnejd använde 56 euro och besökare till Kustö ruiner använde 11 euro på sitt besök.

Källa: Raaseporin, Kuusiston ja Kajaanin rauniolinnojen, Svartholman merilinnoituksen ja Langinkosken luonnonsuojelualueen kävijätutkimus 2014, Forst styrelsen. (Besöksundersökning i borgruinerna i Raseborg, Kustö och Kajana, Svartholms sjöfästning och Langinkoski naturskyddsområde 2014)

ANDRA LÄSER