Gruppfinansiering räddade musikdagar

Hangö musikdagar lyckades samla ihop den finansiering som krävdes för att verksamheten ska kunna fortsätta genom att under en månads tid utnyttja gruppfinansieringstjänsten Mesenaatti.

Önskade. Publiken vill återse Emmanuel Tjeknavorian och Maximilian Kromer, som uppträdde i Hangö kyrka förra sommaren.

– I likhet med de flesta finländska konstfestivaler bygger vår verksamhet på biljettförsäljning och bidrag. Till vår stora lycka nådde vi genom vår gruppfinansieringskampanj kulturmecenater som gjorde det möjligt för festivalen att fortsätta, säger Hangö musikdagars grundare och styrelseordförande Milla Rantala.

På publikens begäran inbjuds åtminstone violinisten Emmanuel Tjeknavorian och pianisten Maximilian Kromer från Wien till nästa sommars evenemang i Hangö. Det övriga festivalutbudet är fortfarande hemligt, men lite mer vill konstnärliga ledaren, violinisten och kompositören Noa Nakai ändå avslöja:

– Vi tar vår egen approach till Finlands hundraårsjubileum och vi behandlar det kanske aningen annorlunda än vad man förväntar sig av en festival för klassisk musik.

Hangö Musikdagar omfattar tre evenemangshelheter: en internationell konsertserie, en Fringe-serie som överskrider genregränserna samt Hangö musikläger för barn och unga.

– Målsättningarna är höga och vi vill alltid göra varje festival bättre än den föregående”, konstaterar Nakai.

Hangö Musikdagar ordnas 14.-19.7.2017. Ungefär 1 300–1 400 åhörare har årligen besökt festivalen.

ANDRA LÄSER