Våghalsar ska bli ett kurskoncept

Alla barn borde få baskunskaper i att röra sig till havs, tycker Lissu Suursalmi. Därför skriver hon en bokserie och stöder ett medborgarinitiativ om sjöfartskunskap i skolor.

Tvåspråkigt. Lissu Suursalmi överväldigades av efterfrågan på en seglingsbok på svenska, så hon fick tidigarelägga översättningen av boken om Våghalsarna.

– Barnen lär sig boboll och orientering i skolan, och hur de ska röra sig tryggt på vägarna. Men ingenting om att röra sig på vatten. Och ändå har vi en halv miljon sommarstugor i Finland, och barn vistas mycket vi vatten om somrarna, säger Lissu Suursalmi.

Hon har länge varit aktiv inom segelsällskapet Kantvikin purjehtijat, och har bland annat organiserat sällskapets juniorverksamhet. När hennes yngsta son skulle gå en seglingskurs började hon leta efter en rolig bok som skulle inspirera honom och öka hans intresse för segling. Men någon sådan fanns inte.

– Det finns många trevliga böcker om ridning, det finns Vi fem-böcker och Alla barn i Bullerbyn, många böcker där samma människor gör olika saker. Varför har man inte gjort något sådant om vattenidrott?

Ville göra något betydelsefullt

Suursalmi valde då att sätta stopp för en hektisk vardag som vd för ett litet företag och i stället göra något hon själv brinner för.

– Jag ville göra någonting som på riktigt har någon betydelse för människor, och något som ligger mig själv nära hjärtat.

Resultatet blev en bokserie om Våghalsarna, sex barn som gör saker till havs och sjöss. Den första boken är färdig och handlar om Våghalsarna på seglingsläger. Nästa del är redan under arbete och ska utkomma nästa år. I den ska Våghalsarna gå på en båtkurs.

– Böckerna har en rolig berättelse med lite äventyr och oväntade vändningar. Men samtidigt lär man sig terminologi och grunderna i segling, plus alltmöjligt annat som har att göra med sunt förnuft.

Bland annat finns här inbakat information om naturskydd, djurliv, om solkräm, om vikten av att dricka tillräckligt och så vidare.

– Boken riktar sig till landkrabbor, nybörjare inom segling och instruktörer. Jag har själv varit seglingslärare för ungdomar på Räfsö i tio år, så här finns också tips för lärare.

Nytt undervisningskoncept

Målet är att skriva tolv böcker om Våghalsarna, bland annat en om första hjälpen-kunskaper. Men siktet är ställt högre än så. Förbundet segling och båtsport i Finland planerar tillsammans med Skolidrottsförbundet att göra ett medborgarinitiativ som siktar på att få in undervisning om att röra sig till sjöss i grundskolans läroplan.

– Alla barn borde få baskunskap om utrustningen till sjöss, om säkerhet, flytvästar och så vidare. Men också grundläggande saker gällande väder och naturskydd borde ingå. Och simkunskap är väsentligt.

En tanke är också att utveckla Våghalsarna till ett grundundervisningskoncept för segelsällskap, i stil med Verneri-kurserna på skidcentrum runtom i landet.

Mångsidig gren

Lissu Suursalmi är själv inte uppvuxen med segling, utan upptäckte grenen som 17-åring under en vistelse i England. När hon fick barn anmälde hon dem till en seglingskurs och blev själv engagerad inom juniorverksamheten i Kantvikin purjehtijat.

– Segling är roligt i och med att det är en av få grenar där pojkar och flickor i olika åldrar tränar tillsammans. Man lär sig mycket om att komma överens med människor i olika åldrar. Det är en mycket mångsidigare gren än många föräldrar tror.

Boken om Våghalsarna har fått ett entusiastiskt mottagande bland segelsällskapen. Suursalmi har redan sålt 1 600 exemplar av boken – innan den ens har distribuerats till bokhandlar. Ungefär en tredjedel av de sålda böckerna är svenskspråkiga.

I Västnyland kan man köpa boken bland annat i Strand i Ingå och Luckan i Kyrkslätt.

ANDRA LÄSER