En planerare med en prisfylld portfölj

En flytande paviljong till London och ett prisat diplomarbete till Petäjävesi gamla kyrka har den nyblivna, unga arkitekten Mikki Ristola bakom sig. Då han med sin erfarenhet i bakfickan blickar på hemkommunen Ingå ser han stora möjligheter till utveckling.

Framgångsrik. Mikki Ristola från Ingå har trots sin unga ålder hunnit nå internationella framgångar inom sitt område, arkitektur.
– Jag går inte runt och dömer hur vänner valt att inreda sina hem, men som arkitekt kan jag bara inte låta bli att kolla hur städer och byggnader är planerade, säger Mikki Ristola.
Han anser att ett hem ska vara personligt hellre än fullkomligt välplanerat. För städer och större byggnader gäller däremot andra principer.
– Ingå kyrkby är ett praktexempel på en plats man verkligen skulle kunna utveckla. Där har jag många gånger gått och tänkt på hur jag själv skulle ha planerat annorlunda eller hur man skulle kunna utveckla platser.
Ristola ser en stor potential i bland annat Museigården och kyrkan. Han visualiserar också hur ett vackert parkområde skulle bidra till ett tätare bysamhälle med bättre kontakter invånarna emellan.
– I nuläget finns det parkeringsplatser till höger och vänster. De gör inte mycket för samhörigheten.

En förverkligad dröm

Sedan barnsben har Ristola varit intresserad av planlösningar och byggnader. Att en dag själv starta en arkitektbyrå har alltid varit hans dröm. I dag har drömmen gått i uppfyllelse. Tillsammans med två tidigare studiekamrater driver Ristola företaget Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit i Helsingfors.
– Drömmen förverkligades fortare än väntat. Vi fick i uppdrag att genomföra en flytande paviljong till en kanal i London och i samband med det startade vi också upp byrån ihop, säger Ristola.
Han tillägger att det goda samarbetet med kollegerna och möjligheten att lära sig av varandra är vad som motiverar honom då han jobbar med riktigt krävande projekt.

Lång studietid bakom

Ristola kunde för ett år sedan titulera sig färdigutbildad arkitekt. Då hade han över åtta års studier vid Aalto-universitetet bakom sig.
– Det är typiskt för Finland med så långa studier. De flesta jobbar mycket vid sidan om, vilket jag tycker är bra. Det är så man lär sig det egentliga arbetet.
Han berättar att Finland länge sågs som en supermakt inom arkitekturen, men att anseendet sjunkit drastiskt.
– Vad som nu behövs är en rejäl aktivering för att höja profilen igen.
Ristola själv har bidragit kraftigt till den processen. I samband med sina studier gick han en kurs som ordnades inför 250-årsjubileet av Petäjävesi gamla kyrka. Alla kursdeltagare fick i uppgift att planera ett eget projekt. Hans förslag var ett besökarcentrum med moderna faciliteter. Petäjävesi gamla kyrka har utsetts till världsarv av Unesco, och Ristola ansåg att dess omgivning därmed borde utvecklas. Hans projekt valdes till det bästa och tilldelades Finlands arkitekturförbunds Wuorio-pris. Nu är planen att inom en snar framtid bygga centret.
– Det kändes fint att få belöning för hårt arbete, men ännu bättre kändes det då jag fick höra att projektet även uppmärksammats utomlands, säger Ristola.

Brinner för arkitektur

Utöver Wuorio-priset har Mikki Ristola även belönats med ett av de mest prestigefyllda arkitekturprisen i världen. Petäjävesi-projektet fick nämligen Riba President’s Medal, som årligen delas ut av det brittiska arkitekturinstitutet.
– Det kändes obeskrivligt bra att belönas för det hårda arbete jag gjort. Arkitektur är många gånger både tidskrävande och mycket tungt men jag brinner ändå för det.

ANDRA LÄSER