Begränsningarna ändras inte – det här gäller i Nyland

Regionförvaltningsverket i Södra Finland kommer inte att fatta några eventuella nya beslut till följd av Social- och hälsovårdsministeriets uppdaterade anvisningar den här veckan. Det betyder att tvåmeterskravet fortfarande gäller i området.

Det är ännu oklart om tvåmeterskravet kommer att slopas vid evenemang och tillställningar i Nyland.

De rådande sammankomstbegränsningarna gäller fram till den 12 september. Det meddelade Regionförvaltningsverket i Södra Finland på fredagen.

Begränsningarna gäller alla andra kommuner i området förutom huvudstadsregionen, där strängare begränsningar för tillfället gäller.

Begränsningarna innebär att man fortfarande får ordna evenemang utan några fastslagna gränser för deltagarantalet.

Alla utomhusevenemang med över 50 deltagare ska ändå arrangeras så att deltagarna har möjlighet att undvika fysisk kontakt med varandra. Några direkta krav på hur stort säkerhetsavståndet måste vara finns inte.

För evenemang inomhus med fler än 10 deltagare måste alla deltagare ha möjlighet att undvika närkontakt till varandra, alltså kunna hålla ett avstånd på två meter.

Nya anvisningar från ministeriet

Regionförvaltningsverket behandlar de nya anvisningar som Social- och hälsovårdsministeriet skickade ut på torsdagen så fort det är möjligt.

Enligt de nya anvisningarna ska kravet på två meters avstånd kunna slopas på evenemang och tillställningar där risken för virusspridning är liten.

Regionförvaltningsverket säger sig ändå inte hinna fatta några eventuella nya beslut till följd av anvisningarna innan nästa vecka.

ANDRA LÄSER