Unga i Ingå vill vara med och bestämma

Ingås ungdomsforum 2016 gav resultat. Två arbetsgrupper grundades och nu jobbar ungdomarna vidare för att få sin röst hörd i kommunens beslutsfattande.

Uppsökande ungdomsarbetaren Sara Hellsten välkomnar flera ungdomar att tillsammans med kommunens anställda fundera över och komma med förslag på hur unga kan höras.
VN
28.04.2016 15:21 UPPDATERAD 28.04.2016 15:52
Ungefär 20 ungdomar deltog i ungdomsforumet 2016 som ordnades i Ingå bibliotek den 26 april. De flesta var svenskspråkiga, men också några finskspråkiga dök upp.
– De unga ansåg att det nog är viktigt att de deltar i kommunens beslutsfattande. Någon sade att det är bättre att vara aktivt med och påverka än att bara sitta och klaga efteråt, säger Sara Hellsten, uppsökande ungdomsarbetare.
Flera personer anmälde sitt intresse för att vara med och planera och utforma en modell för ungas delaktighet i Ingå. Intresse visades också för en möjlighet att ha platser för unga i kommunens nämnder.
En arbetsgrupp på fem personer jämte en suppleant utsågs för att delta i planering, utveckling och verkställande av ungdomsgårdens aktiviteter och evenemang. Gruppen möts redan nästa vecka för en första träff.
Fyra personer anmälde sitt intresse för att tillsammans med kommunens anställda fundera över och komma med förslag på hur unga kan höras och delta i kommunens beslutfattande. I denna grupp finns det plats för flera deltagare.
– Hör av dig till någon av ungdomsarbetarna om du vill vara med och utveckla. Vi träffas första gången lite senare i vår, och hör då av oss till de personer som anmält sitt intresse, säger Sara Hellsten.

ANDRA LÄSER