Raseborgs slott – en klubblokal utöver det vanliga

Inhemsk underground-dansmusik tar över Raseborgs slott för en kväll. För att komma in i den historiska stämningen blir det slottsbingo på bussen från Helsingfors.

Historisk scen. Så här såg det ut när Retriitti ordnades i Raseborgs slott i fjol.
Elsa Kemppainen
31.08.2017 17:02 UPPDATERAD 05.09.2017 14:28
– Vi vill ordna något som det inte går att vara med om någon annanstans, säger Joni Lindroos som är en av arrangörerna till Retriitti, klubben som ordnas i Raseborgs slott den första lördagen i september.
Arrangörerna är veteraner inom klubbscenen i Helsingfors. Evenemanget är för dem en chans att pusta ut i en vacker omgivning på främmande ort efter den hektiska klubbsommaren. De letar ständigt efter nya, spännande ställen att ordna evenemang på.
– Vi vill hitta ställen utöver det vanliga: gamla båtar, tomma planer, övergivna förrådsbyggnader.
Nu är det dags att väcka slottet till liv. Slottet som inspirationskälla löper som en röd tråd genom planeringen av evenemanget, och syns på ett subtilt sätt också i programmet.
– Vi respekterar historien, evenemanget ska inte vara alltför modernt.
Tyska Binh, Pekko, Cop_xinloi, Dj Jese & Denzel, Sebastian Holm och Linda Lazarov hör till dem som spelar – stora namn inom underground-dansmusiken. En spektakulär ljusshow och ett massivt ljudsystem bäddar tillsammans med slottets hisnande miljö för en stämningsfull fest.
Två scener kommer att fokusera på olika stilar. Minimal house och techno kommer att höras på utescenen medan mer organisk dansmusik och disco hörs uppe i tornet.

Nya kulturer i slottet

Lindroos kontakt med Forststyrelsen började för flera år sedan, och i fjol ordnades Retriitti för första gången i Raseborgs slott. Evenemanget var så lyckat att det blev ett till i år.
De flesta deltagarna hade aldrig besökt Raseborg innan och var begeistrade av den anrika omgivningen. För att komma in i den historiska stämningen fick de spela slottsbingo under bussturen till Raseborg.
Och trots att omgivningen var ny betedde sig festfolket ansvarsfullt i de branta trapporna.
– Alla var försiktiga och respektfulla mot den värdefulla omgivningen, säger Lindroos.
Joni Lindroos säger att Fortstyrelsen varit glädjande samarbetsvillig också trots att evenemangsarten inte är den mest typiska.
– Roligt att de vill utveckla verksamheten och är öppna för olika sorters kulturer, säger Lindroos.
Evenemanget är så gott som slutsålt.