Tidningsprat i Bromarv och Svartå: "Man vill veta vad som händer runt knuten"

Det blev mycket tidningsprat när Anna Hellerstedt – vd för KSF Media – på tisdagen mötte Västra Nylands läsare i Bromarv och Svartå. – Här märker man hur viktigt det lokala är, det är det som läsarna vill ha, säger hon.

Prat. Henry Blomqvist från Bromarv fick sig en pratstund med Anna Hellerstedt, vd för KSF Media.

Som andra tidningshus har KSF Media – som förutom Västra Nyland också ger ut Hangötidningen, Hufvudstadsbladet och Östnyland – påverkats av den pågående poststrejken. Det var också för att prata om det och rent konkret dela ut tidningar som vd Anna Hellerstedt i den förra veckan gästade Liljendal och Lovisa, samt nu på tisdag alltså Bromarv och Svartå.

– Men det finns en märkbar skillnad. I Östnyland har strejken vållat stora utmaningar, medan vi har kunnat nå ganska bra lösningar här i Västnyland. Många får sin tidning hem. Samtidigt hoppas vi förstås att den pågående konflikten får en hållbar lösning så fort som möjligt, sade Hellerstedt på plats i Bromarv.

Där var dagens första stopp på Theodors restaurang och café. En jämn ström av besökare bytte några ord med Hellerstedt och plockade också åt sig dagens tidningar.

– Tack, det hör nog till att läsa tidningar. Och nu när man har tid blir det att man nästan läser allt. Man kan ju alltid ta en paus och sedan fortsätta, säger Gösta Rosenberg, Bromarvbo som läst Västra Nyland sedan 1940-talet och som nu prenumererar både på VN och Hbl.

– Så det kommer en tidning varje dag, det är bra, säger han.

Det lokala viktigt

Det som framgick tydligt är att det lokala är det viktiga för VN:s läsare. Systrarna Britt-Marie Rehn och Beatrice Hammarberg som bor grannar och är trogna läsare var också inne på den linjen.

– Det är klart att man gärna läser om Bromarv, men sedan också om Raseborg. Det är ju därför man har Västis, sedan kan man läsa Hbl för det som händer på riksplanet, sade Beatrice Hammarberg.

Den så omtalade distributionen har också den haft sina utmaningar. På det stora hela var man ändå nöjd.

– I fjol var det mera problem, nu har det fungerat ganska bra, sade Britt-Marie Rehn.

Besök. Vd Anna Hellerstedt (t.v.) i samtal med Britt-Marie Rehn (i mitten) och Beatrice Hammarberg.

Ikon på plats

Till dagens första gäster hörde en verklig Bromarvikon, Henry Blomqvist som ju varit synnerligen aktiv i olika sammanhang. Nu senast är det satsningen på den nya hamnen i byarådets regi som tagit upp tiden.

– Men den blev nog bra, bättre än jag hade trott på förhand. Det var mycket jobb och det finns säkert något smått kvar, men vi är nog nöjda, sade han.

Mindre nöjd var han med VN. Efter att haft tidningen i många år tog bröt han prenumerationen. Nu när han ville återvända har den nya prenumerationen inte kommit i gång,

– Och inte skall det vara så, sade han men fick lugnande besked då vd Hellerstedt raskt lovade kolla upp saken.

I släkten över 100 år

Också Torsten Smedslund, den tidigare landslagstränaren i orientering, infann sig. Smedslund som tillbringar en stor del av tiden i just Bromarv börjar tillhöra VN:s inventarier.

– Vi har haft tidningen i släkten i över 100 år och jag måste säga att jag tycker om den. Det lokala lyfts fram, och så skall det vara, sade han.

Smedslund var en av många som diskuterade med Anna Hellerstedt innan hon fortsatte sin resa till Svartå. Där mötte hon läsarna vid lokala K-market.

– Det var nog många som ville prata. Det som man märker överallt är att det är det lokala som är det viktiga, man vill veta vad som händer runt knuten, sade Hellerstedt.

ANDRA LÄSER