Smakligt genrep inför OS

Medaljskörden från Rio blev mager. I kock-OS i Tyskland i oktober går Finland in för guld.

Lejon på rad. Kock-OS i Erfurt går av stapeln den 22 till 25 oktober.

Det kliar antagligen i många matgästers avtryckarfinger. Portionerna som bärs ut från Axxells kök i Karis är resultatet av timmar och åter timmar av träning och bjuder förutom doft- och smaksensationer också på visuell prakt. Att plocka fram mobilen och knäppa en bild av anrättningarna är ändå strängt förbjudet. Det är fråga om kocklandslagets sista officiella övningsmiddag inför kock-OS i tyska Erfurt och tävlingen kommer att bli stenhård. Det gäller att inte läcka ut någon förhandsinformation åt konkurrenterna.

– Slutplaceringen kommer att hänga på millisekunder och milligram, säger kocklandslagets verksamhetsledare Nils-Gustav “Nile” Höglund.

Seriös satsning

En topplacering i kock-OS 2016 har varit målsättningen alltsedan Höglund för sex år sedan tog sig an sitt nuvarande uppdrag och Raseborg blev kocklandslagets hemort. Tillsammans med finska köksmästarföreningen bildade Höglund föreningen Culinary Team of Finland som skött om landslagets sponsorering, finansiering och organisering så att kockarna själva kunnat koncentrera sig på maten.

Det har plöjts ner både tid och pengar i projektet. Bland annat har några av kocklandslagets medlemmar skickats utomlands för att gå pâtisserieutbildningar eftersom dylika saknas i Finland. Utländska läromästare har i sin tur värvats för att komma och undervisa till Karis där landslaget samlats för att träna i Axxells gamla kök vid Pumpviken.

Tror på sitt team

I och med satsningen har det finländska laget också klättrat uppåt i rankingen. I OS 2012 tog man sig för första gången in bland de tio främsta med en sjunde plats. I World Cup i Luxemburg 2014 blev det en tredje plats. Inför OS 2016 har laget omkring 15 000 träningstimmar bakom sig och Nils-Gustav Höglund tror på chanserna att få guld.

– Vi har ett bra gäng och vansinnigt goda råvaror att jobba med, säger han.

Den egna insatsen för kocklandslaget ser Höglund som kompensation för värnplikten som uteblev på grund av ungdomsårens flytt utomlands. Framgångar i kock-OS skulle vara en gottgörelse för fäderneslandet. Höglund vill bidra till att höja Finlands kulinariska trovärdighet och renommé.

– I andra länder är man stolt över sin mat. Den stoltheten borde vi också få hit, för vi har så otroligt fina råvaror, säger Höglund och nämner den finländska potatisen som ett exempel.

Många är med

Serveringen under övningsmiddagen sköts av studerande från Axxell. Att ha kocklandslaget nära inpå är en fördel.

– De studerande får se hur man jobbar på toppen och vad man kan sträva efter. Som lärare håller man sig ajour med vad som händer, säger Dan Mannström, ansvarig för skolans kocklinje.

Bland matgästerna finns lokala aktörer som på olika sätt varit delaktiga och hjälpt landslaget i förberedelserna. Allt från Julian Garner som översatt menyerna till engelska, Sixten "Grottmannen" Lundberg som lärt kockarna kommunicera och Eva Tordera som är lagets hovfotograf. I lägenheten som Björn Siggberg ställt till förfogande har kockarna kunnat vila ut mellan de långa träningspassen, på sängar som Lionsklubben i Snappertuna samlat ihop.

Också på tallrikarna finns det lokala bidrag. Skogsbären som ingår i efterrätten har plockats av invånare på asylmottagningarna i Karis.

Landslagskock från Karis

Lokala färger saknas inte heller i landslaget. I drygt två och ett halvt år har Karisbon Samuel Mikander vid sidan av sitt jobb som köksmästare på Köttkontrollen ägnat fritiden åt att som ett av tolv kocklejon träna för landslagsuppdraget. Väl använd tid om man frågar honom själv.

– Man lär sig något nytt varje gång och jag vill ju utvecklas som kock, säger Mikander.

Menyn man tävlar med är ett lagarbete. Rätterna har modifierats många gånger under resans gång. Nu är man så gott som i mål.

– Vissa småsaker ska vi ännu att ändra på, säger Mikander som räknar med att OS-kampen kommer att bli tuff.

– Alla är där för att vinna.

Början på slutet

Efter avslutad middag är det en samling nöjda matgäster som går hem.

– Förrätten såg bra ut. Varmrätten hade bra kontraster. Desserten var helt ljuvlig, säger tidigare stadsdirektören Mårten Johansson som tror att domarna i Erfurt kommer att stå inför en svår uppgift.

Köksmästaren Kenneth Löfberg lyfter fram efterrätten som en personlig favorit och gillade också de små överraskningsmomenten som rätterna bjöd på. Lyckas Finland ta en framskjuten placering i OS är det givetvis fint.

– Men huvudsaken är att laget ger järnet. Att vinna är inte allt, säger Löfberg.

En förlust är hursomhelst att räkna med vid årets slut. Då tänker Nils-Gustav Höglund tacka för sig och flytta tillbaka till Stockholm. Hans post övertas av kocklandslagets nuvarande lagledare Tapio Laine, medan Laines plats övertas av lagkaptenen Kristian Vuojärvi.

Kommer Raseborg att förbli kocklandslagets hemort?

– Tyvärr inte. Antagligen flyttar laget till huvudstadsregionen, säger Höglund.

Culinary Olympics

Ordnades första gången i Frankfurt 1900 och har sedan dess ordnats vart fjärde år, alltid i Tyskland.

Årets tävling går av stapeln den 22-25 oktober i Erfurt.

Lagen tävlar i två grenar, “varma köket” och "kalla bordet" eller "Culinary Art". Laget med den sammanlagt högsta poängen vinner.

Bidraget till varma köket ska vara en trerättersmeny för 110 personer och får ta sex kockar högst fem och en halv timme att tillreda. Juryn får smaka av vilken av tallrikarna de vill. För det kalla bordet tillreds rätter som enbart bedöms med ögat.

ANDRA LÄSER