Nu ska Sjundeå få Charlottabakelse

Charlotta Lönnqvist, Aleksis Kivis välgörare och stöd, ska få en egen bakelse. En tävling för att hitta den smarrigaste varianten utlyses på Charlottadagen.

Damlejonklubben LC Siuntio – Sjundeå Charlottorna utlyser en tävling för att hitta en ny bakelse för att hedra Charlotta Lönnqvist. Tanken är att sätta Sjundeå på den gastronomiska kartan.
– I vår Lionsklubb har vi länge tänkt att vi skulle vilja ha en egen Sjundeåbakelse som man kunde sälja på olika ställen eller ha med då det ordnas evenemang av olika slag. Något eget för just Sjundeå. Eftersom Charlotta är så känd och hänger så bra ihop med Sjundeå så tyckte vi att hon skulle vara den som ger bakelsen sitt namn, säger Maria Koroma-Hintikka, som är medlem i Lionsklubben Sjundeå Charlottorna.

Jury väljer finalister

Bakelsetävlingen är öppen för alla intresserade. Officiell start och mera information om tävlingen blir det på Charlottadagen, den 12 maj, klockan 15 på Fanjunkars, då det också bjuds på musik och kaffe. Deltagarna har tid på sig till den 12 juni att skapa en bakelse. Bakelsen och receptet presenteras sedan på den första uttagningen, som går av stapeln på Scandic hotel Sjundeå. En jury väljer de bakelser som går vidare till finalen, som äger rum på Sjundeådagen den 1 september.
– Under sommaren har sedan deltagarna tid att fundera på om de vill utveckla sin bakelse, säger Koroma-Hintikka.
I juryn medverkar representanter för LC Siuntio–Sjundeå Charlottorna, Keski-Siuntion martat, kommunen och hotellet. I juryn sitter också Raili Koroma, som är hedersordförande för Finlands gastronomiska sällskap.