Därför blåstes läget i Ingå upp på sociala medier - forskare: ”Känslor är som jäst för algoritmerna, de får allt att svälla”

Oroligheter och förstörelse i Ingå är inte ett nytt fenomen, utan går i vågor, säger polisen. Den senaste tidens uppståndelse kring det privata övervakningsinitiativet i byn har antagit enorma proportioner på sociala medier. Forskare förklarar varför.

Moraliska frågor och starka känslor har en tendens att förstora sakfrågor på sociala medier, säger forskare Salla-Maaria Laaksonen
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
20.10.2022 15:36 UPPDATERAD 20.10.2022 15:50
Polisen vidtar inga åtgärder i det mycket omdiskuterade fallet i Ingå, där en representant för en privat övervakningsgrupp konfronterat ungdomar som spelade musik på hög volym på en parkeringsplats i centrum. Inget brott har skett, bekräftar kommissarie Markus Ramstedt vid Västra Nylands polisinrättning.
– Vi har varit i kontakt med de involverade parterna och i korthet kan man konstatera att där inte har skett något brott. Men fallet har fått helt andra proportioner på sociala medier, säger han.
Fallet på parkeringen kopplades ihop med den senaste tidens ofog i byn och den privata övervakningsgruppen som tagit som uppgift att hålla ett öga på omgivningen. 

ANDRA LÄSER