Gamla hus och renoveringar står på agendan under De gamla husens dagar i Hangö

Ett av Hangös landmärken är de vackra trävillorna. Gamla hus är temat för det två dagar långa evenemanget De gamla husens dagar i Hangö som går av stapeln i helgen. Det blir bland annat föreläsningar, guidade turer och som grädden på moset en öppna dörrars-dag då man bland annat kan besöka unika spetsvillor.

Katja Weiland-Särmälä hoppas på slut uppslutning under veckoslutet. Här utanför Villa Aurora som deltar öppna dörrar-dagen på söndagen.
19.05.2023 06:27 UPPDATERAD 22.05.2023 09:38
För den som intresserar sig för gamla hus och Hangös villor finns det mycket att uppleva detta veckoslut. Som ett helt nytt evenemang lanserar staden De gamla husens dagar i Hangö, en tillställning som pågår under lördagen och söndagen. Idén har kommit från forskare Katja Weiland-Särmälä, som just nu utför en byggnadsinventering av Hangös byggnadsbestånd. Evenemanget förverkligas i samarbete mellan Hangö museum och kultur- och turistbyrån.
– Det finns otroligt fina villor i Hangö. Vi vet att Lovisa Historiska Hus - evenemanget varit jättepopulärt, så vi tänkte att ett liknande event skulle passa här i Hangö också, säger Katja Weiland-Särmälä.
Hon tillägger att man i Hangö önskade inkludera inslag där besökarna får lära sig mer om gamla hus; hur man restaurerar gamla hus och om husens kulturella värden. På lördagen inleds programmet i Hangö stadshus klockan 12.30. Det blir föreläsningar, men också gratis föremålsvärdering, café i foajén och bokförsäljning. Byggnadsapoteket och Pieni Maalauspuoti kommer också att finnas på plats. I stadshusets aula i nedre våningen kommer det att finnas en byggnadsrenoveringsutställning.

ANDRA LÄSER