Michael Wiander vill vända barnens lästrend

Michael Wiander har höga mål. Han vill skapa en hel värld kring sin barnboksfigur Dexter Olsson. Allt för att locka barn att läsa mer. – För jag vet att barnen älskar böckerna, säger han.

Ekenäsbördige Michael Wiander är en av kring trettio författare som bokpratar i de svenska skolorna i Raseborg under Barnens och de ungas bokkalas. Han har skrivit två böcker om Dexter Olsson, spännande actionspäckade och humoristiska äventyr som är tänkta att slukas av barn.

– Barn läser inte så mycket längre. Jag vill vända den trenden.

I höst kommer han därför att börja ge ut serieböcker om Dexter, tre per bok.

– Det är för att locka in barn i Dextervärlden. Det finns ett jättemotstånd mot tjocka böcker men jag vet att barn älskar mina böcker. Vi planerar också rollspel, säger han.

I Ekenäs besöker han nio skolor på tre dagar. Också hemma i Sverige har han besökt massor av skolor.

– Det är jätteroligt. Roligast är det att prata för elever i trean-fyran. När de blir lite äldre blir de så försiktiga och vågar inte fråga eller ha åsikter utan sneglar bara på kompisarna. Jag tycker lite synd om dem, säger han.

Skriva för barn ett stort ansvar

På lördagsmorgonen klockan 13 ska Wiander samtala med författaren Katarina Mazetti om att skriva för barn.

– Det är jättepirrigt! Jag vet inte vad jag ska säga, hon är ju stor.

Men under ett telefonsamtal med Mazetti har han redan hunnit se vissa likheter.

– Jag började som poet, och hon är också poet i grunden. Och så använder vi båda humor som verktyg för att skriva också om svåra saker. Vi har samma synsätt, vi tar barnen på allvar.

Wiander lägger stor vikt vid barnlitteratur och hävdar att den till och med är viktigare än vuxenlitteraturen.

– Det är ganska lätt att inse vilken makt och vilket ansvar vi har som barnboksförfattare att faktiskt påverka en ung människas hela tankevärld. Barn har inget filter. Våra unga läsare kanske kommer att bära med sig våra berättelser och karaktärer hela sitt liv. Det är ganska läskigt att föreställa sig detta – vårt ansvar.

– Visst kan en vuxenbok påverka, men inte alls i samma djupa mening som en barnbok att den faktiskt kan påverka en människas framväxande personlighet och karaktär.

ANDRA LÄSER