Reserestriktionerna förlängs till luciadagen

Regeringen rekommenderar att alla finländare undviker onödiga resor till riskländer.

De rådande restriktionerna för inresa till Finland förlängs till den 13 december.
Statsrådet beslutade på torsdagen att de rådande restriktionerna för inresa till Finland förlängs till den 13 december. Beslutet innebär att myndigheterna fortfarande rekommenderar en tio dagars karantän för dem som anländer till Finland efter en utlandsresa. Alternativet till 10 dagars karantän är två coronatester.
Regeringen motiverar sitt beslut med att epidemin är inne i en accelerationsfas och att det finska smittläget avviker avsevärt i jämförelse med de övriga delarna av Europa.
Restriktionerna tillämpas för alla länder som har en incidens på minst 25 coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.
Den dagliga trafiken mellan Finland och Sverige är trots det möjlig liksom alla arbetsrelaterade resor mellan gränsorterna vid Finlands och Norges landgräns. Det går också att pendla från Sverige och Estland till Finland utan att det krävs karantän i tio dagar på eget initiativ. Trafiken med fritidsbåtar mellan Finland och andra EU- eller Schengenländer begränsas inte heller.
Regeringen rekommenderar fortsättningsvis att alla finländare undviker onödiga resor till riskländer. Den som åker på en resa ska själv ta reda på vilka inrese- och karantänsbestämmelser som gäller i destinationslandet vid tidpunkten för resan, skriver Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Inreserestriktionerna gäller dessa länder i Schengenområdet

Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Inreserestriktionerna har avvecklats i trafiken från dessa länder

Vatikanstaten, Australien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand.

Från följande länder utanför Schengen kan man ta sig till Finland på arbetsresa

Andorra, Bulgarien, Cypern, Förenade kungariket, Irland, Kroatien, Monaco, Rumänien och San Marino.

ANDRA LÄSER