Finland går direkt in i EM-kvalets avgörande skede

Finlands damlandslag i handboll inleder EM-kvalet genast i det andra kvalskedet. Kvalet börjar på hösten, men grupperna är ännu inte lottade.

Finland inleder EM-kvalet på hösten. Här är Ellen Voutilainen fotograferad i samband med en landskamp i Karis.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
01.02.2023 09:32 UPPDATERAD 01.02.2023 09:35
Finlands damlandslag i handboll skulle egentligen inleda EM-kvalet för mästerskapet 2024 den här våren, men på onsdag morgon meddelar Finlands handbollsförbund i ett pressmeddelande att kvalet i stället börjar på hösten. Då handlar det dessutom genast om det andra kvalskedet.
Orsaken är ett beslut av det europeiska handbollsförbundet som bottnar i att 32 lag och inte 36 lag deltar i kvalet.
– Det här en trevlig nyhet för oss. Det är fint att vi får spela om en EM-plats direkt från kvalets avgörande skede. Det blir säkert en tuff grupp, men vi är nöjda med att vi nu garanterat är med där, säger Finlands landslagstränare Tomas Westerlund i pressmeddelandet.
Det andra kvalskedet spelas mellan oktober i år och april nästa år. Lagen lottas in i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Alla lag möts två gånger och de två bästa i varje grupp, men också de fyra bästa treorna, går vidare till EM 2024.
För första gången någonsin får 24 lag delta. Enligt den preliminära tidtabellen genomförs kvallottningen i april.
I och med att Finland nu inte ska spela kvalmatcher under våren kommer laget i stället spela två landskamper mot Färöarna. Den första spelas i Britas i Helsingfors den 4 april och en dag senare drabbar länderna samman i Grankulla.

ANDRA LÄSER