Expedition Dragsvik blev en fullträff

Lyckat. Expedition Dragsvik lockade drygt 100 deltagare. Bild: Jesper Sundström

I lördags arrangerade Finlands Svenska Idrott i samarbete med Dragsvik idrottare en äventyrsmarsch med start och mål på Nylands brigad. Endast ett lag var tvunget att avbryta och överlag var responsen god bland deltagarna.

– Vi var ganska säkra på att konceptet skulle fungera. Dels är motionstrenden stark just nu, dels tilltalar det att jobba i lag. Man uppnår alltid mera om man är flera som arbetar tillsammans.

Jeanette Harf, evenemangsansvarig vid FSI, är nöjd. Den första upplagan av Expedition Dragsvik var lyckad och deltagarna tyckte om utmaningen.

Det handlade om en fotmarsch som påminde om den som en värnpliktig förväntas utföra under sin tjänstgöring. Men förstås fanns det några skillnader, deltagarna i lördags behövde inte bära vapen. Det innebar förstås att de inte heller förväntades utföra stridsövningar. Däremot fanns det nog flera likheter. Man skulle ta sig över vatten vid en av de tio punkterna och dessutom skulle deltagarna bära bandminor från en punkt till en annan.

– Det är klart att man alltid kan utveckla saker och ting. Men de olika punkterna var inte föremål för kritik och vi fick inte någon respons som antydde att svårighetsgraden borde ha varit lägre, säger Harf.

Nästa år igen

19 lag hade anmält men 18 stycken kom till start. Av de lag som lämnade Nylands brigad i Ekenäs på lördagsmorgonen, tog sig alla utom ett över mållinjen på kvällen.

– Och det var vi nöjda med. Det var kanske en liten överraskning att så många lag tog sig i mål, men samtidigt visste vi ju heller inte vad vi kunde vänta oss. Men två deltagare var tvungna att avbryta, dock påverkade det inte deras lag, säger Harf.

Redan nu finns det tankar på nästa år. Harf säger att man då kunde tänka sig att erbjuda flera lag möjligheten att delta. Eventuellt kunde man också göra banan kortare, men den skulle i så fall innehålla flera punkter.

I år, beroende på hur lagen orienterade, var banlängden dryga 42 kilometer. På vägen fanns tio punkter att utföra.

– Tanken är att ordna det här näst höst igen. Men vi måste ha tillstånd av Nylands brigad kommendör och det har vi ännu inte. Förhoppningsvis får vi det så snabbt som möjligt och sedan kan vi slå fast att det hela blir av, säger Jeanette Harf.

Mer läsning