Expedition Dragsvik är ingen dans på rosor

Tävlingsdags. Henrika Backlund är en av arrangörerna för Expedition Dragsvik där deltagarna kommer verkligen utmanar sig själva. Bild: Jesper Sundström

I morgon beger sig ett hundratal personer ut i terrängen på Hangöudd för en äventyrsmarsch. Finlands Svenska Idrott ordnar Expedition Dragsvik i samarbete med Dragsvik idrottare.

Klockan 9 på lördagsmorgonen beger sig det första av 19 lag i väg. Då går startskottet för Expedition Dragsvik. En äventyrsmarsch som påminner om den som en värnpliktig utför under sin tjänstgöring.

Det kommer att finnas tio punkter som deltagarna skall klara av längs med banan. Man måste klara av banan inom loppet av tio timmar, men arrangörerna tillåter heller inte att någon är kvar i skogen då det blir mörkt.

– Jag har cyklat banan och gjorde inga orienteringsfel, då blev den 42 kilometer lång. Orienteringen håller den nivå som vi förväntar oss att en värnpliktig skall klara av, säger Henrika Backlund från Nylands Brigad och Dragsvik idrottare.

Första gången

Det var i våras som FSI gjorde en förfrågan om Dragsvik idrottare var intresserat av att hjälpa till vid ett arrangemang. Föreningen var med på noterna och samtidigt gick startskottet för planeringen av Expedition Dragsvik. Henrika Backlund berättar att Dragsvik idrottare främst har skött om banläggningen.

– Vi har inte haft någonting med marknadsföringen att göra. Det här var en grej vi gärna ställde upp på, speciellt med tanke på att Kanonruset floppade för ett par år sedan.

I sig skiljer inte marschen särskilt mycket från den som ingår i värnplikten. Bortsett från att deltagrana på lördag inte har vapen och förväntas utföra olika stridsövningar, så är det mesta sig likt.

– Jag kan så klart inte berätta mera om de olika punkterna. Men så mycket kan jag säga att deltagarna skall förbereda sig på att bli blöta och smutsiga. Med andra ord ska man ta sig över vatten i en av punkterna, säger Backlund.

Vidare säger hon att deltagarna har möjlighet att fylla på sina vattenflaskor vid varje punkt, samt att det kommer bjudas på mat.

Krävande lopp

19 lag har alltså anmält sig, men Backlund säger att hon inte känner till nivån på de olika deltagarna. Men hon kunde tänka sig att reservister kunde vara intresserade av att delta.

– Överlag blir sådana här tävlingar populärare och i Europa ordnas en del motsvarande. Men jag hoppas att de som har anmält sig vet vad de har gett sig in på.

Hon berättar också att arrangörerna inte räknar med att alla skall slutföra loppet. Men det är man förberedd på och det kommer att finnas transportmöjligheter om ett lag är tvunget att kasta in handduken.

Men Backlund kan ändå ge några tips till dem som hoppas komma i mål. Det lönar sig inte att inleda tävlingen i ett för högt tempo, men man skall heller inte ge upp för enkelt.

– Man klarar alltid av mycket mera än vad man tror och det är inte ovanligt att folk avslutar genast då de känner sig trötta. Men det är en tuff känsla då man kämpar vidare och tar sig i mål. Om ens en deltagare får en sådan upplevelse så har vi lyckats.

Hon tipsar också om praktiska saker som att deltagarna skall ha med sig någonting att äta, så man har energi för tio timmar. Men det är ändå svårt att säga vilka sluttider lagen kommer att ha.

– I och med att man får vatten på varje punkt, så skulle åtminstone jag välja att springa genom banan. Om någon väljer att göra det så räknar jag med att de kommer i mål på dryga fem timmar, säger Backlund.

Fortsättning följer?

Loppet ordnas alltså för första gången och Backlund säger att arrangörerna ivrigt väntar på responsen.

– Det skall bli roligt att höra olika åsikter. Var banan för enkel eller för svår? Eller borde den ha varit ännu mera krävande?

Vad som sker i fortsättningen återstår att se. Men det är helt klart att utvecklingsmöjligheterna är hur stora som helst.

– Till exempel kunde marschen förlängas till ett dygn. Ett paddlingsmoment kunde vara en idé eller varför inte använda sig av cyklar, säger Henrika Backlund.

Mer läsning