Exceptionellt i Finland: Två lyckoslag på fyra dagar

Där var den. Mats Danielsson plockar upp bollen från tionde hålet vid Eke Golf efter en hole-in-one, hans andra på fyra dagar. Bild: Martin Nordström

Efter att ha golfat i 14 år lyckades Mats Danielsson slå sin första hole-in-one. Bara tre dagar senare lyckades han upprepa bedriften.

Vid en inbjudningstävling i Hjortlandet i Kyrkslätt tog Ekenäsbon Mats Danielsson ett säkert tag om golfklubban, en järn 8, vid artonde hålet.

Han svingade och bollen seglade drygt 160 meter, träffade flaggan och damp ner i hålet.

– Vi var osäkra på om den var i hålet och jag trodde nog mer att den bara studsat någonstans, men vi såg den ingenstans och i hålet låg den. Det var mitt livs första hole-in-one och kändes ganska bra, säger Danielsson som vann hela tävlingen.

På lördagen var han i farten igen då Tork Tek Open gick av stapeln vid Eke Golf. Han startade på nionde hålet och på det tionde slog han till med pitchern och lyckades med veckans andra hole-in-one.

– Det var riktigt samma sak den här gången, direkt i hålet via flaggan. Det är lite speciellt att båda kom på samma sätt, ofta brukar bollen rulla in då någon får hole-in-one. Det kändes ganska konstigt, säger Danielsson som efter en lysande start på tävlingen fick nöja sig med en åttonde plats. Vinnare den gången blev Emil Lindholm och Mikael Lindholm.

Många flaskor korkades

Danielsson berättar att han golfar regelbundet och har ett handikapp på 8,1. Förra veckans bravader kan förstås ge ytterligare inspiration till golfintresset.

– Det kan säkert ta 30 år innan jag lyckad med hole-in-one igen, om det alls händer.

Då en spelare lyckas med den sällsynta bedriften hole-in-one och har vittnen hör det till att alla på banan ska bjudas på champagne.

Spelaren behöver ändå vanligtvis inte bli orolig över räkningen.

– De sade i Hjortlandet att de tror att det hör till klubben och i Ekenäs var de osäkra och skulle kolla, men jag har inte behövt betala. I Hjortlandet var det 60 spelare med så redan då blev det en och annan flaska som korkades, säger Danielsson.

Enligt flera golfkällor är sannolikheten för en medelgolfare att slå hole-in-one cirka 1 på 12 500 medan en spelare med lågt handikapp beräknas lyckas på ett försök av 5 000.

Ganska exceptionellt i Finland

Golfförbundets verksamhetsledare Petri Peltoniemi säger att Danielssons bedrift är rätt så exceptionell i Finland.

– Jag har hört om en spelare som lyckats med hole-in-one två gånger på sex eller sju dagar i Finland. Att någon lyckats inom fyra dagar här är nytt för mig. Hole-in-ones är ingenting vi för statistik över så det är möjligt att det finns motsvarande bedrifter som jag inte känner till. I världen är det inte så exceptionellt, det finns ett tjugotal spelare som lyckats få hole-in-one två gånger i följd, säger Peltoniemi.

Mer läsning