Europa ligger framför Rönnberg och Cocks

Viktigt. Cocks och Nico Rönnberg är i Polen för att möta Gornik Zabre. Bild: Thomas Sundström

Nico Rönnberg och Cocks är 60 minuter ifrån en plats i den europeiska klubblagsturneringen EHF cup. Det sista hindret är polska Gornik Zabre som väntar på bortaplan i dag.

Förutsättningarna är klara inför söndagens match. Efter att Cocks tog en hemmaseger med 30–19 mot polska Gornik Zabre i söndags, har laget en elvamålsledning att gå på i morgon.

Är den bevarad efter 60 spelade minuter, är Cocks klart för gruppspelet i EHF cup. Endast Champions league smäller högre.

– Allting är i våra händer nu. Vi gjorde en bra andra halvlek i söndags och kanske den bästa Cocks någonsin har gjort. Men nu är det en ny match och ställningen är 0–0 när vi börjar.

Så säger Nico Rönnberg ett par dagar innan hans lag skall spela säsongens så här långt viktigaste match. Men samtidigt är, som han poängterar ofta, ingenting ännu klart. Det svänger snabbt i handboll och den polska ligafyran är inte att leka med.

– En bortamatch i Polen är aldrig enkel och den första kvarten kommer att bli viktig. Det är ett bra lag vi möter med stora, fysiska spelare och mycket rutin, säger Rönnberg.

Han lyfter till exempel fram den tjeckiske landslagsmålvakten Martin Galia.

– Han tar bort skotten och du får inga enkla mål. Man är verkligen tvungen att utnyttja de lägen som kommer.

Trots det stod Rönnberg för sju fullträffar när lagen möttes i Tavastehus i söndags. Endast Teemu Tamminen med åtta mål nätade flera gånger för Cocks.

– Teemu och jag lyckades, men det är inte individerna som vinner matcher. Kanske håller de ett extra öga på oss nu, men då får andra killar chanser att stiga fram, säger Rönnberg.

Mot Europa

Cocks fick en plats i kvalet till EHF cup, sedan laget fallit ut i kvalskedet till Champions league. I turneringen som avgjordes i september, blev Cocks tredje.

– Samtidigt var vi inte långt ifrån en CL-plats och det handlade inte om många mål, säger Rönnberg.

I Handbollsfinland är Cocks i en klass för sig gällande i princip allting. Med en budget de andra ligaklubbarna bara kan drömma om, lockas verkliga lirare till Riihimäki. Men Rönnberg tror ändå inte taket har nåtts.

– Det är klart att Jari Viita gör ett bra jobb (stor bakgrundskraft i Cocks, red. anm.) och utan honom skulle det här inte vara möjligt. Duktiga spelare lockas till Riihimäki och vi har fått internationella matcher. Det i sin tur lockar ännu flera.

– Inte ser jag varför vi inte skulle kunna spela i CL om några år. Så klart behöver man lite tur med lottningen och så, men vi är på rätt väg. De senaste åren har Cocks tagit fler kliv framåt.

Han döljer heller inte att matcherna mot utländskt motstånd hör till höjdpunkterna. Men det betyder ju inte att ligan skulle sakna betydelse.

– Visst är alla matcher viktiga, oberoende om det är en ligamatch på en tisdag kväll eller en kvalmatch i Europa. Vi vill vinna då vi är på planen och ger alltid allt, säger Rönnberg.

Efter nio spelade omgångar är Cocks som väntat serieledare och är dessutom obesegrat. Rönnberg är nöjd med hur säsongen börjat.

– Jag tycker vi har gjort en bra höst. Vi har hållit en jämn nivå i serien och i de olika cuperna.

Från Litauen till Riihimäki

Under den förra säsongen, blev det klart att Cocks inte skulle förlänga kontraktet med tränaren Kaj Kekki. Någonting som i sin tur betydde att litauern Gintaras Savukynas tog över laget som vunnit FM-guld tre år i rad.

– Det har börjat bra med honom. Vi har en klar tanke bakom allt vi gör och har ett fungerande lagspel, säger Rönnberg.

Också på spelarfronten skedde en del förändringar. Till exempel lämnade den äldre brodern Rönnberg, Andreas, Riihimäki till förmån för moderklubben BK-46.

– Det var roligt att spela med honom, men samtidigt drogs han med skador under sina två år här och det var synd. Samspelet fungerade ändå alltid med Andreas, säger Nico Rönnberg.

Trivs i Cocks

Nico Rönnberg har kontrakt för den här säsongen, med en option på ytterligare ett år. Så klart vet man aldrig vad som händer i framtiden, men han kan se sig själv i Riihimäki också om tre säsonger.

– Jag har redan spelat utomlands och blev då kanske lite besviken över de få chanser jag fick. Jag trivs i Cocks och får spela hårda internationella matcher. Dyker det en dag upp ett tufft anbud någon annanstans får jag fundera på det, men annars är det här jag vill vara.

Men sådana beslut ligger långt framför och nu gäller söndagens match mot Gornik Zabre.

– Så klart kan man fundera på vad en vinst skulle betyda. Men vi är ännu inte där och fast vi spelade bra i söndags är allting öppet. Det handlar ju trots allt om vem som är bästa över 120 minuter, säger Nico Rönnberg.

Mer läsning