Ett slag slås för motorcykelsporten

Eldstjälar. Krister Dahlqvist och Petri Pantsu håller i många av trådarna för Ekenäs motor show. Bild: Thomas Sundström

Det är tomt och stilla på RC-banan ute i Grabbskog, men på torsdag lär det bli desto mera liv. Då arrangeras Ekenäs motorshow – en uppvisning där tonvikten ligger på motorcykelsport.

Motorcykelsporten har stolta anor i regionen och inte minst i trial. Men nu på senare tid har det varit ganska tyst på den fronten.

– Inte är det väl någon här som just nu aktivt tävlar i någon motorcykelgren, säger Ekenäsbon Krister Dahlqvist.

Det är också en orsak till att Dahlqvist tillsammans med Saloborna Petri Pantsu och Olli Reiman tagit initiativ till evenemanget Ekenäs motor show 2016. Det arrangeras alltså arrangeras i Grabbskog på Kristi himmelfärdsdag med start klockan 10.

– Framför allt gör vi det här för att öka intresset för motorcyklar. Det skulle vara roligt om vi fick litet fart på den biten också, säger Dahlqvist.

Mycket på plats

Och visst kommer publiken att bjudas på en hel del. På plats kommer att finnas uppskattningsvis ett 50-tal motorcyklar från olika grenar.

– Bland annat kommer vi att ha klassiska crossmotorcyklar och trialmotorcyklar. Det kommer också att bjudas på uppvisningslopp och finns även en trialbana, säger Dahlqvist.

– Det som säkert blir litet speciellt är uppvisningsloppet med sidovagnar. Det är garanterat sevärt, säger Petri Pantsu som håller i många av trådarna.

Det kommer också att ställas ut en hel del motorcyklar, bland annat en speedwaycykel. Men också andra motorsporter kommer att vara representerade.

Stuntman deltar

Också stuntmannen Niko Säkkinen deltar och visar upp sina trick.

– Vi kommer också att ha en grupp mopeder här. Dessutom är både den lokala mopedklubben och MC Touring på plats, säger Dahlqvist.

Pantsu och Dahlqvist är säkra på att det kommer att finnas något för var och en. Någon direkt publikmålsättning har man inte.

– Alla som kommer är välkomna. Och det är fritt fram att gå och diskutera med alla. Man stör dem absolut inte, tvärtom kan det vara svårt att på tyst på oss när vi väl börjar lägga ut texten, säger Pantsu belåtet.

Ny plats

Showen genomförs nu helt i privat regi, utan någon arrangerande förening. Petri Pantsu har stor erfarenhet av att arrangera dylika tillställningar, men det är nu första gången man kommer till Ekenäs.

– Vi hörde oss för och kom snabbt överrens. Nu gör vi det här den här ena gången, men det kan väl bli en fortsättning, säger Pantsu.

Samtidigt hoppas man kunna återuppväcka intresset för motorcykelsport. Inte minst under 1970- och 80-talen var trial stark i regionen och då arrangerades det också flera VM-deltävlingar i Trollböle- och Västerbyterrängen.

–Det skulle vara roligt om folk som var med på den tiden nu också kom hit. Jag hoppas att vi på det här sättet kunde engagera de unga och få dem mer intresserade, till exempel av mopeder, säger Krister Dahlqvist.