Ett ögonblick av personlig kontakt

Galleri Henriksberg. Isabella Cabral öppnar dörrarna till en sevärd utställning. Bild: Johanna Lindholm

På Henriksberg Galleri i Tvärminne visas i sommar en unik utställning. Irmeli Jungs porträtt av kända finländare visas med anledning av konstnärens 70-årsdag och Finlands 100-årsjubileum.

Det är något speciellt med blicken hos de personer som porträtterats av Irmeli Jung. Den är varm, levande, stolt; ibland skör och nästan bevekande. Ögonkontakten mellan betraktare och objekt blir till en dialog. Det är privat, men ändå intimt.

– Irmeli Jung brukar säga att hon älskar personen hon fotograferar, vilket tar sig uttryck av en omedelbar kärlek i bilden, säger Isabella Cabral.

Cabral är värdinna för den unika utställningen Celebrating Finns. Portraits by Irmeli Jung, som visas på Henriksberg gård i Tvärminne. Utställningen är officiellt öppen tvåfalt i sommar – under konstevenemanget Hangart nu i juli samt under konstrundan i augusti. Däremellan är den öppen mot beställning.

– Jag vill ju att så många som möjligt skall få ta del av den, så om man vill komma är det bara att ringa och komma överens om en tid, säger Cabral som själv är konstnär med ateljé i anslutning till galleriet.

Egen historia

Det luftiga och ljusa galleriet finns på vinden i gårdens gamla ladugård som renoverats pietetsfullt för ändamålet. Det första blickfånget är ett porträtt av författaren Veijo Meri, som konstnären Jung själv per telefon från södra Frankrike säger har en speciell plats i hennes hjärta, med ett litet förbehåll:

– Egentligen är det svårt för mig att lyfta fram något av verken framför ett annat, eftersom de alla är unika och har sin egen historia.

Just den här utställningen fokuserar på finska kulturpersonligheter, politiker och personer i maktens sfärer, men Jung har också fotograferat internationella celebriteter. Porträtten är från början beställningsarbeten, men trots det kräver det både öga och en stor dos psykologi att få objekten att slappna av:

– Jag inleder alltid med lite småprat, under tiden som jag bildar mig en uppfattning om modellens personlighet. Efter det gäller det att få fram den, berättar Jung, som är glad över att hennes porträtt visas i Hangö.

– Hangö är underbart vackert, och under en tid av mitt liv försökte jag faktiskt bo där. Men det blev för tyst vintertid, så jag flyttade tillbaka till Helsingfors, vilket inte heller fungerade efter ett tag, så jag flyttade utomlands. Jag har en rörlig själ, precis som Isabella, så det är därför vi förstår varandra så bra, säger Jung.

Hon säger att det är tack vare Isabella Cabrals envishet som hennes konst finns till påseende i Tvärminne. Utställningar av Jung är nämligen något av en raritet i Finland, så det är verkligen en unik chans som nu bjuds åt folk från när och fjärran. Senast Jung visades i Finland var 1989 på Amos Andersons museum i Helsingfors.

Privat konstambassadör

En som tagit tillfället i akt att visa utställningen är Bitte Westerlund. Med sig har hon en grupp konstvänner, bland andra Zuade Kaufman från Los Angeles. Kaufman är tagen både av det vackra galleriet och porträtten:

– Jag är glad att jag fick chansen att komma hit.

Westerlund fungerar som en slags privat konstambassadör:

– Eftersom jag arbetat inom förlagsvärlden har jag kontakter som gärna vill se porträtten, säger hon.

Här finns också förutom Veijo Meri en ung Kjell Westö, Anna-Leena Härkönen och många andra författare. Westerlunds make Jörn Donner plirar skälmskt mot kameran, invid ett porträtt av en somrigt avslappnad finansman, Björn Wahlroos.

– Lite besviken är jag kanske över att männen är i majoritet, men här är ett fint porträtt av Louise Ehrnrooth, säger hon.

Också installationsporträttet av president Tarja Halonen och mumintrollens upphovskvinna Tove Jansson är starka porträtt av starka kvinnor, fotograferad av en stark kvinna med sitt eget personliga signum.

Profil

Namn: Leena Irmeli Jung.

Född: 1947 Tammerfors.

Bor: I Nice, Frankrike.

Studier: Avlade gesällexamen i Hannover, Tyskland 1960.

Karriär: Verksam som fotograf i Paris sedan 1970-talet. Känd för sitt samarbete med den franska chanson sångerskan Juliette Gréco. Har arbetat i Finland sedan 2001, främst med porträtt som beställningsjobb.

Utställningen är öppen mot beställningen under sommaren, samt under Konstrundan 19-20 augusti klockan 11–17.

Mer läsning