Ett nytt sätt att söka och hitta jobb

Jobbsökare Louy Sobhi och Hammuud Muter från Irak kom till kommunhuset för att söka jobb. Bild: Jenny Paajes

Kirkkonummi job days ordnades för första – men knappast sista – gången i tisdags i kommunhuset. Idén var att sammanföra arbetsgivare med potentiella arbetstagare med utländsk bakgrund.

Louy Sobhi och Hammuud Muter från Irak söker jobb. Ingendera talar särskilt väl engelska, inte heller finska eller svenska, vilket kan göra jobbsökandet svårt, nästintill omöjligt. Men de vill ge evenemanget Kirkkonummi job days en chans.

– Jag söker jobb som barberare, säger Sobhi på en blandning av engelska och finska.

Han tar upp mobilen ur fickan och visar otaliga bilder på frisyrer han själv fått till stånd i sina kompisars hår med hjälp av sax och rakapparat. Ananasfrisyrer och häftiga mönster i hårbottnen hör till hans specialiteter. Han är kunnig, rentav konstnärlig, det syns direkt.

Men för att få jobb behövs också en riktig CV, inte bara bilder. Det kan Sobhi och alla andra som kommit till Job days fixa på evenemangets egen CV-klinik.

Behov av hjälp i köket?

Muter söker jobb som kock. Och han verkar ha tur eftersom både restaurangen Bistromat och pizzerian Dennis är på jakt efter personal.

– Det är en fantastisk idé att sammanföra jobbsökande med oss arbetsgivare. Jag är ute efter två kockar till vår restaurang i Kyrkslätt och jag ser fram emot speed datingen där jag får träffa många jobbsökande på en gång, säger HR-chefen på Dennis, Maria Rantanen.

Idén med speed datingen är att föra fram vikten av ett konkret möte ansikte mot ansikte berättar Luckans verksamhetsledare Lotta Lindström.

Inte bara ett möte

Det är Luckan och kommunen, Röda korset och församlingarna som arrangerar evenemanget Job days.

– Men betoning på days i pluralis, vi ska försöka organisera flera liknande tillfällen. Den här gången kom bara fem arbetsgivare till evenemanget, det är jag besviken på, men många fler har visat intresse för det, säger Lindström.

Förutom fler rekryteringstillfällen ska gruppen också grunda ett andelslag, vars syfte är att på samma sätt som Job days föra samman arbetsgivare med potentiella arbetstagare, men på en plattform på nätet. En webbplats öppnar inom några veckor, lovar Jens Gellin som i egenskap av representant för Finlands flyktinghjälp grundar andelslaget.

– Men jag kan inte göra det ensam. Jag behöver er med utländsk bakgrund för att veta vilken sorts information ni behöver, det vill säga vilka nyttiga länkar som måste finnas på webbplatsen. Klart är att det ska vara lätt att hitta möjliga arbetsgivare här, säger Gellin åt de kring tjugo personer som kommit för att hitta jobb.

Behovet stort

Behovet att sammanföra arbetssökande med arbetsgivare på ett enkelt sätt är enormt i Kyrkslätt. Av kommunens dryga 39 000 invånare har omkring sex procent, det vill säga 2 400 personer, utländsk bakgrund.

Kommundirektör Tarmo Aarnio påpekar att de jobbsökande själv måste vara aktiva i processen.

– Vi har ett gemensamt mål. Det är att hitta jobb åt er, men för det måste ni vara beredda att arbeta. Först och främst måste ni kunna språket, antingen finska, svenska eller engelska.

Allt som sägs på Job days översätts till arabiska, eftersom få i publiken förstår något av de ovannämna språken. Just språket verkar vara åhörarnas största hinder att få jobb.

Attityden bland arbetsgivarna är ändå mycket positiv. Nordeas kontorschef i Kyrkslätt Jussi Ala-Könni poängterar hur värdefull utländska arbetssökandes kunskaper om den egna kulturen är för till exempel en bank.

– Vi har kunder från hela världen. Det är därför jätteviktigt att vi har anställda som kan våra kunders språk och känner till kundernas värderingar. Där behövs ni, men lär er ett av våra språk först, är uppmaningen Ala-Könni ger åhörarna.

Gruppen består av kommunen, Luckan, Röda korset och församlingarna i Kyrkslätt.

Syftet är att koordinera integrationsverksamheten i Kyrkslätt.

Ett bidrag på 17 000 euro har kommunen gett för ändamålet.

Webbplatsen www.lifeinkirkkonummi.fi öppnar inom några veckor.

Andelslaget för plattformen håller ett konstituerande möte på onsdag den 21 september kl. 16.45 i kommunhuset.

Mer läsning