Ett jobb från ö till ö

Hans arbetsmiljö charmar många, men när Thomas Hansson är ledig vill han helst se annat än skärgård.

Mängden post i Thomas Hanssons båt skvallrar om att sommaren börjar lida mot sitt slut. Under högsäsongen var anhalterna på skärgårdspostiljonens rutt närmare 120. Nu, när det närmar sig mitten av augusti, har antalet minskat med hälften. Från det kommer ytterligare postlådor att gå i vinterdvala, för att som lägst ligga på femton, vilket motsvarar antalet fast bosatta hushåll på de mindre öarna och holmarna i Barösund.

Också utdelningsdagarna minskar under vinterhalvåret, till fyra i veckan. Från maj till slutet av september är skärgårdspostiljonen däremot i farten från måndag till lördag.

En höjdpunkt

Solen har den här dagen hunnit vara uppe i en dryg timme när Thomas Hansson lägger ut från hembryggan på Barölandet. Även om han senarelagt sin avfärd är det folktomt både i farleder och längs stränder och bryggor.

Till undantagen hör Gåsö där 84-åriga Gustaf Sundman möter postbåten för att ta emot dagens skörd av tidningar och brev. Sundman är en morgonpigg man. Lite extra så nu då det gäller att vara vaken under vargtimmarna om man vill följa med tv-sändningarna från OS i Rio.

I sin betydelse slår postutdelningen ändå de flesta idrottsliga draman.

– Det är höjdpunkten för dagen, säger Gustaf Sundman.

Så är han också känd, och även prisad, för sitt omfattande urklippsarkiv.

Den dagliga genomgången av de tre prenumererade dagstidningarna Västra Nyland, Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat tar cirka 4 timmar i anspråk. Artiklar med anknytning till lokalhistoria och skärgårdsbor, men även andra personer, klipps ut och sparas i arkivet som vid det här laget uppgår till 2

300 mappar fördelade på fyra olika hus.

– Det femte huset är på gång.

En trygghetsfaktor

Sundman och Hansson växlar några ord. Mötena blir mer frekventa vintertid då det kan behövas assistans för att posten ska kunna levereras ända fram till bryggan.

– Någon gång har jag tagit emot posten med håv, säger Gustaf Sundman.

Förutom att vara hovleverantör av arkivmaterial är postutdelaren också en trygghetsfaktor. Skulle posten bli liggande orörd i flera dagar finns det anledning att misstänka att allt inte står rätt till på Gåsö.

– Thomas är också duktig med maskiner och har ibland hjälpt mig med dem, säger Gustaf Sundman.

Han är nöjd med den nuvarande postutdelningen och utdelningsfrekvensen, men det finns mörka moln på himlen.

– Man bli orolig när det talas om utdelning tre dagar i veckan.

Han befarar att det ska vara början till slutet för flera dagstidningar och därmed också leda till att han blir "arbetslös". Även om han har dator hör Gustaf Sundman till dem som vill ha kvar tidningen i pappersform. Och detta inte enbart för att det underlättar urklippsarbetet.

– Jag tror inte att det digitaliserade materialet kommer att vara tillgängligt mera om 100 år. Däremot har jag sett tidningar som är från 1400-talet.

Inte bortskämda

Också för transportföretagaren Mikael Rehnberg på Lavis är postutdelningen viktig.

– Vi är inte så bortskämda med service i skärgården, konstaterar han.

Förutom tidningar och brev levererar postiljonen ibland också reservdelar till postlådan som i enlighet med föreskrifterna är placerad vid bryggändan. Rehnberg beklagar att lådan på Lavis sett sina bästa dagar.

– Men jag har inte vågat satsa på någon ny, säger han skämtsamt, men också han är kritisk till planerna på att eventuellt skära i de lagstadgade utdelningsgångerna.

På rutin

För Thomas Hansson är det elfte sommaren som skärgårdspostiljon. Den första tiden hände det att han ibland fick ringa föregångaren Herbert Boström för att orientera sig bland lådorna, om namn- och adressuppgifterna var knapphändiga.

Numera kan han sina bryggor och hushåll på fem fingrar. Visst har motorproblem och menföre ibland ställt till det, och hårda vindar gjort att han fått lägga om sin rutt, men några större missöden har han inte råkat ut för. Bland ortsborna finns förståelse för att utdelningen ibland stöter på förhinder. Också bland sommargästerna är det för det mesta glada miner när han dyker upp.

De första två åren skötte han utdelningen som anställd åt Posten, numera gör han det som privatföretagare.

– Det blev enklare för alla parter på det sättet, säger han.

Till exempel innebär det mindre strul med att hitta semestervikarie. Som företagare hör längre ledigheter till ovanligheten, även om han i år kunnat unna sig en resa till Legoland tillsammans med familjen tack vare att "Vargskärs-Kenneth" (Kenneth Nordqvist) hoppade in som ersättare. Hansson gillar sitt jobb, också när sommarsolen slutat skina över holmar och skär.

– Men när jag är ledig bryr jag mig nog inte om att själv köra båt. Då vill man också gärna se något annat är skärgård.

Naturlig minskning

Livet i skärgården är sig rätt likt. Däremot har postväskorna, även under högsäsong, blivit lättare och färre under de åren han skött jobbet.

– Sommargästerna som får post till stugan har blivit färre, men jag skulle säga att den minskningen främst skett naturlig väg. Antingen så att personerna avlidit eller flyttat bort, säger Thomas Hansson.

Finns ditt jobb kvar om tio år?

– Det beror på postlagen, men jag tror nog att folk vill ha kvar sin post. Jag hör också själv till dem som vill att tidningen ska prassla när man läser.