Ett av decenniets mysigaste äventyr – nu i fickformat

INGEN 3D. Likt många andra 3DS-spel från de senaste åren utnyttjar inte Kirby’s Epic Extra Yarn maskinens stereoskopiska 3D över huvud taget. Bild:

Gedigen konvertering av bedårande plattformsäventyr.

Kirby's Extra Epic Yarn, Format: 3DS/2DS, Åldersgräns: 3, Betyg:

Efter ett framgångsrikt decennium har Nintendos portabla konsolfamilj 3DS/2DS börjat sjunga på sista versen och flödet av spel drastiskt avtagit – särskilt sedan hybridlösningen "Switch" kom ut på marknaden och eliminerade behovet av att äga en separat bärbar enhet. Det har emellertid inte hindrat ett flertal briljanta konverteringar av stationära spel från att släppas de senaste åren, som passat formatet perfekt och även imponerat grafiskt med tanke på dess ålderstigna prestanda. Luigi's Mansion och Captain Toad: Treasure Tracker är två exempel – aktuella Kirby's Extra Epic Yarn ett annat.

Vad vi har att göra med är alltså en konvertering av det oemotståndligt mysiga Wii-äventyret från 2011, där Kirby och dennes värld förvandlats till garn på ett fantasifullt och makalöst välanimerat sätt. "Som om en tavla vaknat till liv" är en trött och klyschig jämförelse, förstås, men sällan har den känts mer självklar att plocka fram.

Annars är det ett rätt traditionellt plattformsspel, bara det att vissa av Kirbys rörelser ersatts med nya och, liksom bandesignen i stort, i hög grad anpassats efter banornas handstickade karaktär. Ett återkommande och lite extra kul inslag är alla olika skepnader Kirby kan anta. Att förvandla sig till en bil tillåter snabbare framfart, medan delfin-formen möjliggör en helt annan smidighet under vattenytan.

För äldre plattformsfantaster kan det minimala tuggmotståndet bli lite tråkigt i längden, men för målgruppen förblir detta något utav det mest lekfulla, mysiga och visuellt kreativa genren har att erbjuda.

ALEXANDER EKELUND