ETK breddar basen i sin verksamhet

Viktig trio. Peter Helenius, Nina Hindersson och Teuvo Tuominen håller i många av trådarna inom Ekenäs tennisklubb – detta i rollerna av huvudtränare, verksamhetsledare och ordförande. Bild: Lina Enlund

Ekenäs tennisklubb ser om sin organisation. En anställd verksamhetsledare har inlett sitt arbete.

Anrika Ekenäs tennisklubb höjer nu profilen då Nina Hindersson tillträtt som föreningens första verksamhetsledare. Ekenäsbon Hindersson var en av åtta sökande.

– När jag såg annonsen kändes det direkt att det var något för mig. Här får jag jobba för idrott, med marknadsföring och med sociala medier, säger Nina Hindersson.

ETK fick bidrag från Kultur- och undervisningsministeriet för tjänsten och det kompletteras sedan med föreningens egen satsning. Den externa finansieringen gäller för i år.

– Vår förhoppning är att den här tjänsten skall bli för en längre tid än så. Det är ju också en av målsättningarna med Ninas jobb, säger Teuvo Tuominen, ordförande för ETK.

Huvudpunkter

Rent praktiskt kommer Hindersson att arbeta på fältet med en rad olika saker. Några huvuduppgifter finns dock.

– Först och främst gäller det att skapa intresse för sporten och föreningen, det vill säga gå ut till skolor och dylikt, samt arbeta med sociala medier. Kanaler som Facebook och Instagram är viktiga, säger Tuominen.

Följande punkt på listan är företags- och sponsoreringsbiten som också skall aktiveras i en högre grad än tidigare. Och som tredje punkt lyfter Tuominen ännu fram att utveckla verksamheten inom föreningen.

– Sedan kommer förmodligen mycket till, det finns alltid saker att göra i en förening. Ett exempel är faktureringen, säger Peter Helenius som är ETK:s huvudtränare.

Ny uppgift

För Nina Hindersson har jobbet precis kört i gång. Som utbildad tradenom och personal trainer står hon på en stabil grund.

– Framför allt gäller det att göra ETK ännu mera välkänt och arbeta för föreningen. Sedan kan man ju utveckla allt – vi kan samarbeta med sponsorer, arrangera mera turneringar, kanske ha öppet hus och över huvud taget sprida kunskap, säger hon.

För närvarande har ETK cirka 300 medlemmar. I ledd träning har men ungefär 100 juniorer.

– Det är en ganska bra siffra, men det är hård konkurrens om själarna. I dagens läge är det ganska vanligt att man kommer med i tennisen via någon annan förening. En fördel i sammanhanget är att vi har eftermiddagsträningar – inte minst bland föräldrarna tas det ofta väl emot, säger Peter Helenius.

Fostrarförening

Vad det idrottsliga beträffar koncentrerar man sig på bredden. Framgångarna kommer sedan om de kommer.

– Faktum är att om det kommer fram något riktigt stort löfte så kan det nog vara att han eller hon i något skede söker sig vidare till en bättre förening som har större möjligheter att satsa på sina toppspelare, säger Peter Helenius.

– Och sedan kommer man ju inte ifrån att det är otroligt sällan det över huvud taget kommer fram någon spelare av högsta klass i landet– i praktiken har vi väl haft två, det vill säga Jarkko Nieminen och Henri Kontinen, säger Teuvo Tuominen.

På nationell nivå låter ETK tala om sig med jämna mellanrum. Den kanske största bedriften sågs i FM i juni 2006 i Vasa då man spelade dubbelfinal i 20-årsklassen med tre ETK:are på plan – ETK:s René Lindberg vann i par med Åbospelaren Tommy Laine över ETK-paret Kim Danielsson och Hubert Nervander efter en jämn tresetare.

I samma FM-tävlingar tog dessutom Hubert Nervander brons i samma klass.

Hålla nivån

För ETK fortsätter grundverksamheten i sig som tidigare. Några akuta problem finns heller inte.

– Rent ekonomiskt mår vi ganska bra och har också de anläggningar som nu behövs. På det sättet kan vi bra fortsätta med nuvarande verksamhet, säger Peter Helenius.

– Det som kanske är vårt nästa satsning är att få vår paviljong vid utebanorna uppfräschad, det skulle verkligen behövas. Däremot med nuvarande bokningsgrad har vi nog inga planer på att utvidga hallen. I nuläget klarar vi oss bra med två hallbanor, säger Teuvo Tuominen.

Dessutom har man alltså fått en välbehövlig förstärkning i form av Nina Hindersson. Än så länge håller hon dock till mest utanför planen.

– Jag har inte spelat tennis som vuxen, men jag skall nog pröva på det igen. Det är definitivt tanken, säger ETK:s nya verksamhetsledare Nina Hindersson.