Estniskt lag på väg till FM-ligan

Kyrkslätt IF och Sjundeå IF – här representerat av Ingrid Degerth och Sirja Lassinharju-Heinonen – fortsätter i FM-serien. Bild: Thomas Sundström

Sex lag i damserien och åtta i herrserien gör upp om mästerskapen i handboll nästa säsong. HC Tallins medverkan i herrserien klarnar inom kommande veckor.

Handbollförbundet meddelade på torsdagen att förbundsstyrelsen beviljat licenser för FM-serien och FM-ligan för kommande säsong. Samtliga lag som spelade i både dam- och herrserien gör det också nästa säsong.

Herrarnas FM-liga kommer att avgöras med antingen åtta eller nio lag beroende på hur förhandlingarna med estniska HC Tallinn går de kommande veckorna.

HC Tallinn har fått grönt ljus av både det finländska och estniska förbundet för att medverka i den finländska ligan. Nu ska samtliga inblandade parter förhandla om detaljer innan ett slutligt beslut om Tallinlagets medverkan tas.

Om HC Tallinn deltar i den finländska ligan spelar laget bara i grundserien. Efter det återvänder laget hem till Estland för slutspel. Tanken har varit att HC Tallinn ska spela grundserie i både Finland och Estland och sedan gör ländernas respektive lag upp om mästerskapen på hemmaplan.

Ett estniskt deltagande i den finländska serien skulle vara historiskt.

BK-46, Cocks, Dicken, GrIFK, HIFK, Pargas IF, Sjundeå IF och ÅIFK är de finländska lagen som med säkerhet deltar i FM-ligan kommande säsong.

Grundserien spelas i två omgångar så att alla lag möts både på hemma- och bortaplan. Efter grundserien fortsätter de fyra främsta laget i övre slutserien medan de fyra sämre lagen spelar i nedre slutserien. Båda slutserierna spelas som tredubbla.

De två sämsta lagen i övre slutserien möter de två bästa i nedre slutserien möts i kvartsfinal. Kvartsfinalerna spelas enligt bäst av tre.

Efter det fortsätter segrarna till semifinal där de möter den övre slutseriens två främsta lag. Semifinalerna och finalerna spelas enligt bäst av fem medan bronset avgörs i en dubbelmatch där den sammanlagda målskillnaden avgör.

Några kvalmatcher spelas inte inför säsongen 2021–22. Förbundsstyrelsen bestämmer vilka lag som har rätt att ansöka om FM-ligalicens för säsongen 2021–22.

Bekant system för damerna

I damernas FM-serie deltar samma sex lag som under säsongen 2019–20. HIFK, Dicken, GrIFK, KyIF, Atlas och Sjundeå IF gör upp om medaljerna.

FM-serien avgörs i en fyrdubbel serie där samtliga lag möter varandra två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan. Efter grundserien avancerar de fyra främsta lagen till semifinal. Semifinalerna och finalerna spelas enligt bäst av fem. Bronsmatchen avgörs i ett dubbelmöte där den sammanlagda målskillnaden avgör.

De lag som placerar sig på femte och sjätte plats i grundserien får spela nivåmätningsmatcher mot de två främsta lagen i division 1 som har intresse att stiga till FM-serien. Division 1-lagen måste anmäla sitt intresse för att stiga till ligan innan serien är slutspelad.

Förbundsstyrelsen beslutar vilka lag som har rätt att ansöka om FM-serielicens för säsongen 2021–22.

Säsongen 2019–20 avslutades i förtid på grund av coronapandemin och inga mästare eller medaljörer utsågs.

Följande lag har beviljats licens för att spela i de högsta finländska serierna i handboll säsongen 2020–21:

FM-serien (damer):

Atlas (Vanda), Dicken (Helsingfors), GrIFK (Grankulla), HIFK (Helsingfors), KyIF (Kyrkslätt), SIF (Sjundeå).

FM-ligan (herrar):

BK-46 (Karis), Cocks, Riihimäki, Dicken (Helsingfors), GrIFK (Grankulla), HIFK (Helsingfors), PIF (Pargas), SIF (Sjundeå), ÅIFK (Åbo).

Beslut om HC Tallinns (Tallinn, Estland) eventuella medverkan fattas senare.

Mer läsning