Entreprenören i konkurs - Kyrkslätts biblioteksbygge står stilla tillsvidare

Stopp. Bygget av det nya biblioteket i Kyrkslätt fördröjs på grund av entreprenörens ekonomiska problem. Bild: Paavo Rantalainen

Entreprenören som ansvarar för bygget av Kyrkslätts bibliotek har ansökt om konkurs. Byggarbetena är avbrutna.

Huvudentreprenören Rakennus Omera Oy ansökte själv om konkurs. Motiveringen var betalningsoförmåga. Östra Nylands tingsrätt beslutade om konkursen i torsdags.

Byggarbetena vid biblioteket stannade genast och Kyrkslätts kommun har tagit över byggarbetsplatsen.

Byggchef Jarno Köykkä vid Kyrkslätts kommun säger att man nu gör vissa skyddsåtgärder på byggarbetsplatsen men att byggarbetena annars står helt stilla tillsvidare. Kommunen förhandlar enligt Köykkä om fortsättningen med konkursboets förvaltare.

– Det sannolika alternativet är att vi blir tvungna att söka en ny entreprenör, som kan avsluta arbetena, säger Köykkä.

I det här skedet går det inte att säga någonting om slutförandet av arbetena. Enligt Köykkä är det ändå klart att projektet fördröjs. Biblioteket skulle enligt de ursprungliga planerna vara klart vid årsskiftet.

Kommunen har ännu inte råkat på ekonomisk förlust på grund av konkursen.

– I ett byggprojekt betalar vi räkningar allt eftersom projektet framskrider. Alla de arbeten som vi har betalat för i det här skedet har gjorts.

Huvudentreprenörens ekonomiska svårigheter kom inte som en fullständig överraskning för kommunen.

– Det har gått att förnimma något sådant här på byggarbetsplatsen.

Kostnaderna för det nya huvudbiblioteket ökade redan innan byggarbetena påbörjades. Budgeten måste utökas med hälften till drygt 14 miljoner euro.

Dessutom var det svårt att hitta en entreprenör för projektet. Under den första upphandlingen var bara ett byggföretag intresserat av projektet och under den andra gav bara två företag erbjudanden. Huvudentreprenören Omera Rakennus Oy är ett litet företag grundat 1999. Det andra företaget som lämnade in ett erbjudande var YIT.