En viktig erkänsla för barn- och ungdomslitteraturen

Prisad – igen. Maria Turtschaninoff får Svenska kulturfondens stora kulturpris år 2017. Bild: Lina Enlund

Författaren Maria Turtschaninoff får Svenska kulturfondens stora kulturpris. Hon ser det som en erkänsla för barn- och ungdomslitteratur.

– Det är inte ett pris som jag hade tänkt kunde gå till en barn- och ungdomsboksförfattare. Det är en fin markering av Svenska kulturfonden och extremt viktigt för barn- och ungdomslitteraturen i stort, säger Maria Turtschaninoff.

I prismotiveringen betonas den kvinnliga styrkan i Turtschaninoffs verk: "Maria Turtschaninoff har skapat världar där naturens sånger, världarnas andar och flickors starka röster vävs samman till storslagna berättelser om det uråldriga och tidlösa." I motiveringen används också titeln legendväverska om författaren, något hon själv gillar.

– Det är väldigt fint. Jag använde själv det ordet i min andra roman, Arra. Det är ju lite det jag gör, väver ihop berättelser som går in i varandra.

Kvinnokraft fascinerar utomlands

I prismotiveringarna konstateras också att Turtschaninoffs lyriska språk "leder läsaren längs stigar kantade av såväl fantastiska varelser som ämnen och problematik som tydligt resonerar i allas verklighet – kärlek, syskonskap, identitet och att våga gå dit ingen annan gått. Det fantastiska och mytiska blir en sprakande fond för de stora frågorna som berör oss alla, oberoende av ålder och sammanhang."

Maria Turtschaninoff själv är förvånad över den framgång hon rönt med Maresi.

– Den här framgången har överstigit alla förhoppningar jag hade kunnat drömma ihop. Jag är överraskad, förvånad och förtjust över att det gått så bra.

Hon konstaterar också att det faktum att hennes berättelser ofta består nästan uteslutande av flickor och kvinnor har väckt större uppmärksamhet utomlands än på hemmafronten.

– Här har det inte varit någon stor affär, men utomlands har Maresi fått uppmärksamhet som en ungdomsroman med bara kvinnor i alla roller och helt utan kärlekshistoria. Det är ju sant men det är inget jag hade tänkt på, säger Turtschaninoff.

Också Svenska kulturfonden har fastnat för den här aspekten av författarskapet i sina prismotiveringar, och konstaterar att "Turtschaninoffs flickor, kvinnor och kvinnomän har tagit steget långt utanför den finlandssvenska sfären och fyllt ett tomrum i såväl sin egen genre som inom litteraturen i allmänhet."

Ser fram emot paus

Följande bok för Turtschaninoff blir den tredje delen i serien om berättelser från Röda klostret. Just nu har arbetet ändå fått ge vika för en personlig sorg, efter att författarens mor gick bort på valborgsmässoafton.

– Men jag fick berätta för mamma om priset, eftersom jag visste om det redan tidigare, och det kändes fint.

När den tredje delen i serien är klar hoppas Turtschaninoff på lite andrum, eftersom arbetet med trilogin har varit hektiskt och intensivt.

– Jag ser fram emot att få andas lite och känna efter vad det är jag vill skriva om sen. Jag har många tankar på gång, men har ännu inte hunnit fästa mig vid någon av dem. Det ska bli spännande att se vilken historia som ropar högst och vill bli berättad just då.

– Men om jag känner mig själv rätt så blir det inte alls någon paus, utan jag kastar mig direkt in i nästa projekt.

Maria Turtschaninoff debuterade år 2007. Hon har gett ut sex fantasyromaner och ett läromedel i historia. År 2014 tilldelades hon Finlandia Junior-priset för romanen Maresi – Krönikor från Röda klostret. Romanen har sålts till 18 länder, utkommit i lättläst version och ska även bli film.

Svenska kulturfonden delar också ut pris till:

Tom Kankkonen för hans journalistiska arbete för att ge en röst åt civilbefolkningen i konfliktdrabbade områden.

Lillemor Gammelgård för hennes insats för att stödja språkutvecklingen inom småbarnspedagogiken.

Marianne Maans för hennes arbete med den finlandssvenska folkmusikskatten och den österbottniska fioltraditionen med moderna inslag.

Tom ”Riddo” Ridberg för att han med energi och skaparlust gjort stora insatser för kulturlivet i Åboland.

Radio X3M:s Sex & Sånt får Anita och Nils Mmeinanders pris för medicinsk forskning för det viktiga arbetet med att informera om sex, sexualitet och annan livskunskap med både humor och sakkunskap.

Simon Häger får Erna Tauro-stipendiet för sitt arbete som skådespelare och för sin förtjänstfulla insats för sexuella minoriteters rättigheter.

Mer läsning