En vecka för de äldre

De gamlas vecka denna vecka fokuserar i år på interaktionen mellan generationer. Veckan lyfts upp i olika evenemang i regionen. Mest händer det i Hangö.

I Hangö uppmärksammas det nationella evenemanget på flera sätt. Hangö stads projekt Kraft i åren har hela tre programdagar under veckan och dessutom avslutas kampanjen Gå ut med en äldre.

– Man hinner ännu gå ut med en äldre och bokföra det på nätet, tipsar fysioterapeut Hanna Österlund.

Hangö har haft ivriga ledsagare och till och med fått nationell uppmärksamhet under flera år då man deltagit i kampanjen. För i höst står man hittills på runt 50 bokförda promenader jämfört med knappa 10 i Raseborg, och ett flertal kommer att bokföras på sidan www.vievanhusulos.fi först nästa vecka.

Tillgängligheten problematisk

I Hangö startar programmet under De gamlas vecka med ett rollator- och rullstolsrally på tisdag.

– Vi får ofta feedback om hur svårt det är att röra sig med rullstol och rullator i centrum. Största problemet är trottoarkanterna, säger Österlund.

Problemet gäller även cyklar och barnvagnar och på tisdag hoppas man kunna uppmärksamma problemet än en gång. Tidigare åtgärder har nämligen varit otillräckliga.

– Vi har även bjudit in beslutsfattare för att komma och testa hur det är att sitta i eller skjuta en rullstol, säger Österlund.

Ut i parken

Utöver rullstolsrallyt ordnas även traditionella utomhusdagar för äldre. På onsdag klockan 11 blir det dans, musik och grillkorv vid ungdomsgården i Lappvik. Dessutom ordnar skoleleverna något program med de äldre.

På torsdag ordnas motsvarande programdag i Hangö med musik, dans, spel och gympa. Det går av stapeln klockan 13 i Kyrkparken.

Lär dig surfa

Under de äldres vecka ordnas även så kallade Senior surf-dagar på olika håll. Konceptet går ut på att uppmuntra seniorer att använda datorer och Internet. Enligt Centralförbundet för de gamlas väl finns det fortfarande kring 500 000 seniorer (personer över 65) som inte använder datateknik.

I Kyrkslätt står Norra Kyrkslätts pensionärsförening och Kyrkslätts pensionärer för Senior surf-arrangemangen. Evenemanget går av stapeln i kommunhuset på tisdag. Under dagen får seniorer testa datorer och internetanvändning tillsammans med handledare.

I Lojo ger studerande från yrkesinstitutet Luksia gratis digitalrådgivning i Lojo huvudbibliotek på tisdag klockan 10–16. Man kan komma till rådgivningen med en egen bärbar dator, pekplatta eller telefon men det går också bra att komma utan och ställa frågor. Bibliotekspersonalen handleder kunder i användningen av de nätbibliotek som staden använder, e-böcker och e-tidningar.

Mer läsning