En tillbakablick till inbördeskriget

Måste minnas. Feldt-Ranta menar att det är viktigt att inbördeskriget inte glöms, även om 100 år passerat. Bild: Lina Enlund

På lördag ordnas 100-års minnesevenemanget Vägen till Ekenäs vid de röda fångarnas minnesmärke i Dragsvik.

Massgraven i Dragsvik är den största i hela Finland. Att 100 år passerat sedan det finska inbördeskriget, uppmärksammas nu med en minnestillställning samt ett seminarium.

Minnestillställningen går av stapeln vid de rödas minnesmärke klockan 11. Ärkebiskop Kari Mäkinen håller ett minnestal. Därtill blir det blomsterhyllningar och musik.

Fullsatt seminarium

På eftermiddagen fortsätter minnesevenemanget med ett seminarium om inbördeskriget på garnisonsområdet. Platserna till seminariet har varit eftertraktade och de 500 platser som finns, är redan bokade.

Under seminariet kommer författaren Sirpa Kähkönen, historikern och författaren Sture Lindholm, kaptenlöjtnant och författaren Timo Laurila samt rättsodontolog Helena Ranta att tala.

Berör folk än i dag

Som arrangör för minnesevenemanget står Skötselföreningen för röda fångars minnesmärke i Ekenäs.

Föreningens ordförande Maarit Feldt-Ranta är glad att se att seminariet verkar intressera så många. Hon tror också att minnestillställningen kommer locka tusentals.

– Orsaken till att detta intresserar så många, tror jag är att krigstiden berör de flesta finländare på ett eller annat sätt. Jag minns själv hur min pappa kunde gråta över att ha mist sin pappa i kriget, säger hon.

Feldt-Ranta poängterar också att det är viktigt att tiden kring kriget än i dag lyfts upp, även om lång tid passerat.

– Det var så länge som man inte fick prata om kriget. Nu har mer forskning bedrivits och ny fakta kommit fram och därför är det också viktigt att krigstiden inte glöms bort.

Då Skötselföreningen för röda fångars minnesmärke för ett par år sedan kontaktade henne och bad om hjälp att arrangera detta minnesevenemang, blev Feldt-Ranta glad.

– Jag har min egen familjekoppling till krigstiden och att nu få driva detta projekt känns som ett riktigt hedersuppdrag, konstaterar hon.