En tidsresa i lantbruket

Raritet. Denna traktor av märket Lanz är den enda i sitt slag i Finland. Bild: Mira Strandberg

Kavalkaden på Degerbydagen blev en tidsresa genom lantbruket från spade till moderna traktorer.

Ett tjugotal ekipage i olika storlek passerade revy under traktorkavalkaden på Degerbydagen på lördagsförmiddagen. En häftig regnskur dämpade stämningen en aning för en stund men annars var det många som imponerades av den fint planerade och genomförda kavalkaden.

Här fanns tidiga skördetröskor och traktorer, gamla bilar, plogar och många andra lantbruksredskap.

– Här kommer något värt att se – en äkta Ford från 1920-talet, sade Berndt Gottberg som tillsammans med Elof Holmström kommenterade kavalkaden.

Spritsmuggling. Den fina Forden från 1920-talet fick agera rymningsfordon för en spritsmugglare som jagades av en polis på cykel. Bild: Mira Strandberg

Krydda i tillvaron

Förutom kavalkaden bjöd Degerbydagen på jazzig musik med 7th River Jazz Combo, våfflor av Degerby marthor, kaffetält, loppmarknad och försäljning av varor. En ny försäljare för året var Kaius Gestranius, Ingåbo som sedan några år bott och studerat i Villmanstrand. Han sålde självlagade grillsåser som han tillverkar under namnet Jävla såsbolag. Namnet ska återspegla att företagarlivet i Finland har sina sidor.

Krydda. Kaius Gestranius sålde sina barbecuesåser på Degerbydagen. Bild: Mira Strandberg

– När jag funderade på att grunda mitt företag var det mycket i nyheterna om att det inte alltid är så lätt att vara företagare i Finland.

Namnet fungerar också som ett lockbete.

– På Ingådagen var det en man som såg namnet, stannade upp och frågade "vad är det där för ett namn?". Jag svarade: "Om det hade stått Kaius såsbolag så skulle du inte ha stannat".

Liv i byn

För många besökare är Degerbydagen en återkommande tradition. Familjen Nordblad bor i Degerby och är stamgäster.

– Det är alltid ett roligt evenemang, byn blir livad och man träffar folk, säger Emilia Nordblad.

Hon och hennes pappa Kalle Nordblad har träffat släktingar i vimlet. Eero Tamminen och Christel Westerholm-Tamminen är sommargäster i Degerby. Av Degerbydagen väntar de god stämning.

– Traktorkavalkaden ser jag fram emot, säger Westerholm-Tamminen.

Mer läsning