En stund till John Nestors minne

Den enda? John Nestor Holmberg var veterligen den enda Tenalabon som stupade på de vitas sida i inbördeskriget. Annandag påsk, den 2 april, hålls en minnessamling till hans ära i Tenala. Bild: Privat

27-åriga Tenalabon John Nestor Holmberg stupade i Korpo i Åbolands skärgård den 4 april 1918. 100-årsminnet av hans dödsdag hedras i Tenala kyrka den 2 april.

Den 4 april har det förflutit 100 år sedan John Nestor Holmberg stupade för Finlands frihet. Han omkom när han stred för Skärgårdens frikår mot ryska och röda styrkor vid ön Lohm vid Rumar strand i Korpo i Åbolands skärgård.

– John Nestor var veterligen den enda Tenalabon som stupade på de vitas sida i inbördeskriget, har det berättats, säger släktingen Jan Lindroos i Tenala.

Ironiskt nog var det alldeles i slutskedet av striderna som John Nestor stupade.

– I princip hade de ryska och de röda trupperna redan gett upp. Några dagar senare utkämpades de sista striderna på Korpo och krigshandlingarna avslutades.

En symbol för vita sidan

Tillställningen börjar klockan 12 i Tenala kyrka, vid John Nestor Holmbergs minnesplakett.

Det finns kanske de som funderat över plaketten, över varför en enda privatperson fick en minnestavla i kyrkan, funderar Jan Lindroos.

– Han fick stå symbol för vita sidans uppoffringar i kriget. Initiativet till plaketten kom dock inte från släkten.

Jan Lindroos mamma Kathy Lindroos, som tillsammans med en kusin forskat en hel del i John Nestors livsöde, berättar att hon har en kopia av kommunfullmäktiges protokoll där man första gången tar upp frågan om en minnesplakett.

– Men jag har inte hittat något om vem som bekostade den, säger hon.

Enligt en del utsagor var det markägare i Tenala som betalade marmorplaketten.

Ursprungligen placerades plaketten på korväggen i kyrkan, redan 1923, fem år efter att John Nestor hade stupat. Senare har tavlan flyttats till en plats på norra långväggen, som ligger närmare mitten av kyrkan.

Berördes av hans död

Kathy Lindroos är en av de sammankallande till träffen och kommer att inleda stunden i kyrkan med några välkomstord.

Hon är brorsdotter till John Nestor Holmberg och kom faktiskt att beröras indirekt av hans död. Hon växte nämligen upp på den del av Västankärr gård där John Nestors barn, om han hade fått några, kunde ha tultat runt.

– Det var troligen tänkt att John Nestor skulle ta över den gården, men då han dog fick min morfar ta över i stället, säger Jan Lindroos.

Andakt, brev och minnen

Efter Kathy Lindroos välkomsthälsning ska församlingspastor Wille Westerholm hålla en kort andakt i kyrkan. Efter andakten blir det uppvaktning vid John Nestors grav, följd av en stund av samvaro i församlingshemmet.

Brev, bilder och andra minnen av John Nestor Holmberg kommer att visas och det är fritt fram för hågkomster och frågor. Därtill håller Trygve Österman från Korpo ett föredrag om Skärgårdens Frikår i samband med minnessamlingen.

I församlingshemmet serveras också en bit mat, troligen fisksoppa och kaffe till självkostnadspris, och hela träffen beräknas vara slut senast klockan 14.

Tillfället är öppet för alla som är intresserade av lokalhistoria och speciellt välkomna är förstås släktingar till John Nestor Holmberg. Senast måndagen den 26 mars ska man anmäla om sitt deltagande till Kathy Lindroos, Susanne Holmberg eller Jan Lindroos.

Kathy Lindroos hoppas så många släktingar som möjligt ska komma till träffen.

– Vi hade en träff i Tenala 1995 också. Då var vi ett 30-tal som mötte upp.