En rockmusikers olika ansikten

Ut ur rampljuset. Hur ser det ut när en rockmusiker kliver ner från scenen, och blir en privatperson? Pia Parkkonen har fångat ögonblicken. Bild: Pia Parkkonen

Hur ser det ut för ett rockband bakom scenen? I Galleri Zebra visas en uppsättning bilder som kan benämnas social fotografering.

Juliet Jonesin sydän – Kärlekssommaren 2015

Pia Parkkonen

Galleri Zebra

öppen till den 27.2

Fotografen Pia Parkkonens utställning på Galleri Zebra bygger på en dokumentation av bandet Juliet Jones comeback. Under sommaren 2015 följde hon med bandets liv, både på scenen men även utanför under deras turné som kallades Kärlekssommaren 2015.

Eufori och färger

Sommaren kom att resultera i en bildbank, varav cirka ett trettiotal nu ställs ut. Ser man på utställningen ur ren visuell synvinkel är den helhetsmässigt inte särskilt medryckande. Bilderna är i ungefär A3-format, och utspridda i det generösa galleriet blir de vita väggarna dominerande. Kanske hade en annan lite tätare komposition gett ett annat helhetsintryck.

Ger man sig tid att studera bilderna på nära håll är de förstås mer intressanta. På utställningen finns en uppsättning regelrätta pop- och rock bilder där ljuset, färgerna, euforin och blåtoningen dominerar. Några av bilderna är också svart-vita och ger förstås ett annat uttryck, när strålglansen nedtonats.

Social fotografering

Fotografens utgångspunkt har varit att också försöka fånga bandmedlemmarnas nonverbala kommunikation, samt synliggöra personernas olika roller, beroende på om det är rockare eller "vanliga" människor när de inte står på scenen i rampljuset. Här kan man säga att fotografen som är intresserad av socialt fotografering lyckats rätt väl med sin ambition. Bilderna synliggör även publikreaktioner och andra miljöer i en konserthelhet.

Själv fotograferandet började hon med 2009, men hon arbetar även som kulturproducent. Bakom sig har hon två projekt i social fotografering som enligt henne själv är rätt okänt ännu i Finland. Under arbete har hon ett nytt projekt inom området.

Camilla Lindberg Reporter

Fyra fotokonstnärer från olika länder ställer ut några mindre verk i Pop-up galleriet på Galleri Zebra. Här finns videoverk, fotocollage och tredimensionella verk som på olika sätt och med olika tekniker synliggör psykisk ohälsa, fotografernas drömmar, minnen och olika familjeförhållanden.

Boktryckningen historia

På Galleri Zebra finns också en liten informativ utställning som berättar om tryckkonstens historia. Bland annat finns här en digelpress från 1890-talet till påseende.

Utställningen är inte särskilt omfattande, men stämmer till eftertanke i en digital värld, kring hur snabbt och hur mycket utvecklingen gått framåt på enbart ett drygt sekel.