En pjäs som gör en glad i magen

Ensemble. Dominike Himonas, Nicolina Lindal, Julia Hellén, Mikael Södergrann, Hedda Halinen och Maria Wingren prövar på hur det känns att jobba i en fri teatergrupp. Bild: Lina Enlund

En förförisk kvinna, en hög med missförstånd och ett ambitiöst mål att göra mer än en fars. Det är VNF:s teaterstuderandes produktion i ett nötskal.

1700-talspjäsen Värdshusvärdinnan av Carlo Goldoni har fått en något modernare inramning då eleverna vid teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola har tolkat den för sina behov.

– Det är en jätterolig pjäs, man kan nog relatera till den fortfarande fast den är gammal, säger Hedda Halinen.

– Man blir glad i magen, säger studiekompisen Mikael Södergrann.

– Och dessutom är det viktigt att stödja kultur. Så därför ska alla komma och se pjäsen, säger Julia Hellén.

Med sig på scenen har de tre Nicolina Lindal, Maria Wingren och Domnike Himonas. Den här gruppen står för alla arrangemang kring pjäsen – både på scenen och utanför.

– Vi gör allt själva – scenografi, kostymer, smink, marknadsföring – allt. Det är mycket ansvar men vi lär oss också hur man ska gå tillväga. Det är mångsidigt, säger Hellén.

Många kriterier att fylla

Pjäsvalet är gjort av Tom "Wasker" Lindblom, teaterlinjens ansvariga lärare.

– Eftersom det är undervisningsteater finns det många kriterier att möta och då blir urvalet inte så brett. Det måste vara en pjäs med enkla scenupplägg, lagom många roller och rätt könsfördelning. Dessutom måste det vara något mer än bara en fars, för vi har nog målet att göra ambitiös teater på en bredare bas, säger han.

Just i år är könsfördelningen en extra utmaning, eftersom bara en av skådespelarna är man. Också denna utmaning har ändå vänts till en pedagogisk möjlighet.

– Eleverna har haft en kortkurs i att spela män som kvinnor på ett sätt som går utöver stereotypierna, säger Lindblom.

Teater öppnar alla dörrar

De studerande vid teaterlinjen har olika mängd erfarenhet av teater bakom sig men en sak förenar dem: kärleken till teatern.

– Teater är något av det mest krävande som finns för det innehåller så många element: din röst, din kropp, dina känslor, dina tankar … Man måste verkligen arbeta med sig själv, säger Halinen.

– Det är mångsidigt. Man får pröva på allting, allt från en gravid kvinna till businessman, säger Hellén.

Ett brinnande intresse för det de sysslar med är nästan en förutsättning under året på folkhögskolan. Att hela tiden vara i en skapande process är krävande och kan tidvis bli tungt.

– Det är inget lätt år, det är intensivt att hela tiden producera, säger Lindblom.

Gruppen har ändå hittat ett bra sätt att arbeta tillsammans.

– Vi har en flygplanscheck varje morgon där vi går igenom hur alla mår och vad de känner, säger Halinen.

– Då kan man säga det och så slipper de andra undra om någon är jättetrött in egentligen inte vill vara där. Då kan man respektera det, säger Dominike Himonas.

– Det är främst det vi jobbar på. Att vara en grupp, säger Hellén.

Värdshusvärdinnan

Skriven av Carlo Goldoni

Regi: Tom “Wasker” Lindblom

Teknik och ljus: Robban Sederholm

I rollerna: Mirandolina - Hedda Halinen, Fabrizio - Maria Wingren, Markisen av Forlipopoli - Mikael Södergrann, Greven av Albafiorita - Nicolina Lindahl, Baron di Ripafratta - Domnike Himonas, Skådespelerska - Julia Hellén

Föreställningar: fredag 24.3, lördag 25.3, torsdag 20.4, fredag 21.4, lördag 22.4 klockan 19

Plats: Tryckeriteatern, Karis