En kvartett som älskar Karis bygger utställning kring ortens profiler

Team. Andreas Mavrostomos, Peta Horttana, Elin Sundell och Ian Granström har samarbetat kring projektet 10 300. Bild: Nina Ahtola

Fyra eldsjälar med hjärta för Karis ville dokumentera profiler som gjort orten till det den är i dag. Resultatet är en fotoutställning som öppnas då det gått tio år sedan Karis fanns som stad.

Karislegender finns det gott om.

Det hävdar Elin Sundell, Peta Horttana, Ian Granström och Andreas Mavrostomos, som är de fyra eldsjälarna bakom projektet 10 300. De fyra har vaskat fram ett urval Karisprofiler, personer som har bidragit till ett hemtrevligt och mysigt Karis.

– Till exempel en företagare som haft sin affär här i fyrtio år och det känns att den alltid funnits. Eller verksamheter som har betytt mycket för Karis, säger Sundell.

Profilerna har sedan fotograferats av Ian Granström och intervjuats av Elin Sundell.

– De flesta har varit hedrade och glada men man märker att de inte är vana vid att få uppmärksamhet. Men när jag har förklarat för dem tycker de alla att det är ett fint projekt.

Hedra legenderna

Gruppen hade siktat på tolv profiler men har nu landat på sjutton. De sjutton fotografierna och intervjuerna kommer att visas på en utställning i Serendipity i Karis under januari månad. Vernissagen blir 29.12 från klockan 15 framåt.

– Då ska det bli ett stort spektakel här, vi hoppas på en riktig Karisfest, säger upphovsmännen.

Carolina Wendelin kommer att framföra Country Express-låtar varvat med egna låtar och hiphopartisten OSQ kommer också att äntra scenen. Musikunderhållningen planeras i tre omgångar så festen räcker hela kvällen

– År 2009 blir det tio år sedan Karis fanns som stad, så det passar på det sättet också bra, säger Elin Sundell.

Varför ville ni genomföra det här projektet?

– Karis betyder mycket för oss. Det som vi har dokumenterat är försvinnande folktradition. Om man inte gör något väsen om det så försvinner det. Det här har varit ett roligt sätt att hedra dem som har jobbat mycket för Karis, säger Peta Horttana som står för projektets visuella utformning.

– Fotografierna kommer att visas på ett speciellt sätt som använder teknik. Fotografierna kombineras på ett sätt med mina konstverk, säger han.

Vill nå ut till unga

Att det var just Serendipity som blev utställningslokal hänger ihop med den målgrupp som fyrväpplingen tänkt sig för projektet.

– Det finns många i den yngre generationen som inte alls känner till de här profilerna. Genom att välja Serendi, som är Karis hjärta för många av oss, vill vi nå ut till dem. Och det ska inte kännas för högtidligt, säger Sundell.

17 Karisprofiler har intervjuats och fotograferats för utställningen.

Fotograf: Ian Granström.

Intervjuer: Elin Sundell.

Utställningens visuella design är gjord av Peta Horttana.

Visas på Serendipity i Karis hela januari.

Mer läsning