En guldgruva till garderob

Plock ur garderoben. Celina Korenius är i klädd Snappertunadräkten, Minea Korenius och Kaspian Korenius bär varsin Sound of Music-dräkt – den ena årgång 1993, den andra 2006. Bild: Agneta Sjöblom

Västnyländska ungdomsringens teatergarderob har med åren vuxit sig enorm. Klädskatten som förvaras i Tryckeriteaterns källare är tillgänglig också för allmänheten.

Garderoben flyttade till sin nuvarande plats efter branden i Gamla bastun 2009. Utrymmena har förnyats och förstorats och visade upp sig i samband med ett öppet hus-evenemang förra veckan.

Isländska Hermina Fjola Ingolfsdottìr, som går på Västra Nylands folkhögskolas teaterlinje, hörde till deltagarna och var imponerad.

– Jag tyckte vi hade mycket kläder hos oss på teaterlinjen – ända tills jag kom hit. Här finns massor med fina saker från olika tidsperioder, säger hon.

Samlingen uppskattas i nuläget bestå av mellan 5 000 och 6 000 plagg och persedlar, accessoarer medräknat, och växer hela tiden. Dels sätts det upp nya teaterproduktioner, dels får man in donationer.

– Alldeles nyss fick vi till exempel in en päls. Häromdagen en klänning som donatorn låtit sy upp till ett 100-årsjubileum, säger Maggi Ahlfors som är garderobsansvarig, eller garderobiär.

Bootsbrist

Alla kläder är märkta och numrerade och upphängda i långa, prydliga rader eller nedpackade i etikettförsedda lådor. Det handlar om allt från brudklänningar till åsnedräkter, mamelucker till munkmunderingar.

– Maggi är den enda som vet vad allt som finns i garderoben så förhoppningsvis snurrar hon på här länge än, säger Saara Kantanen som fungerar som kostymör för VNUR:s sommarteater på Raseborg.

Det som inte ens Maggi kan hitta i garderoben syr Saara upp själv eller köper på loppmarknad. Av senaste årens pjäser hör Footloose till dem som gett mest huvudbry i kostymväg.

– Att hitta cowboyhattar åt alla samt boots och sneakers i storlek 45 var en utmaning. Det slutade med att jag köpte upp i stort sett alla cowboyboots som fanns till salu i Finland på tori.fi, säger Saara.

Nästa års pjäs på Raseborgs sommarteater blir Jorden runt på 80 dagar. Hon har ännu inte sett manus men utifrån boken spanat in vad som finns färdigt i garderoben.

– Det finns till exempel en del dräkter i indisk stil som kanske kommer i användning.

Frackuthyrning pop i februari

Användningen av innehållet i garderoben är inte begränsat till egna teaterproduktioner. När Sound of Music för några år sedan sattes upp på Åland skeppades lånade kläder över från Karis.

Garderoben är också, enligt överenskommelse, öppen för privatpersoner, och nyttjas till exempel i samband med temafester.

Uthyrningspriserna ligger mellan 5 och 30 euro beroende på plagg, skick och uthyrningstid. För en frackhelhet får man vara beredd på att punga ut med omkring 60 euro.

– Då vill vi också att fracken gått genom kemtvätten innan den lämnas tillbaka. Alla kläder ska vara rena när de returneras, säger Maggi Ahlfors.

Frackuthyrning brukar vara som livligast i februari då det ordnas de gamlas dans.

– Vi har inte frackar för en hel klass, men nog för 10–15 elever.

Riktigt alla kläder i garderoben hyrs inte ut. Till den kategorin hör gamla och värdefulla plagg som till exempel Lottadräkten.

Finns det några plagg ni extra gärna tar emot av i donationsväg?

– Finklänningar, folkdräkter, uniformer och peruker – och då inte plojvarianten utan peruker som ser äkta ut, tipsar Saara Kantanen och Maggi Ahlfors.

Mer läsning